АвтоФест

АвтоФест, 17.02.2023: Тест на BMW M235i и най-остроумните реклами на Супербол

От Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

BMW M235i

 

За пуристите това не е нормално BMW, женско, малко, няма около 1000 коня и не е на задно предаване с ръчка. За хората, които гледат характеристики, визия и поведение обаче, това е доста, доста добра кола – M235i Gran Coupe xDrive.

Карахме го преди близо 2 години при първата му поява в летните месеци, като успяхме и да направим два старта с чистокръвното М2, които показаха, че 4х4 си има предимствата с блестящия старт и че М235 е малко по-мощно от това, което пише на бял лист.

Сега обаче, сме в средата на зимата и има сняг, а ние се разходихме през прохода Петрохан до подножието на връх Ком над град Берковица, за да разбием за пореден път един мит съществуващ само на Балканите – „зима и BMW - ха-ха“.

Техниката? 2.0-литров турбодвигател – напречно разположен за ужас на феновете, 306 конски сили и 450 нютонметра и 8-степенна автоматична скоростна кутия Aisin с пера зад волана, задвижване на четирите колела с предимство на предните и разпределение на мощността 50:50, заключващ диференциал за предната ос и тегло от 1635 килограма.

Отвън? Това е малък седан в цвят Melbourne red със скосен багажник за повече пространство от 430 литра, и по-скоро бихме го причислили към хечбековете поради връзката с 1-ва серия, отколкото към купетата. Предницата изглежда супер – с малки бъбрековидни решетки и много вентилационни отвори с черни детайли, страничния силует също привлича окото, особено с тези джанти с пет двойни спици и червените четирибутални апарати, които едвам се побират в 18-инчовите джанти, задницата също е приятна с LED стоповете си, като двата ромбовидни накрайника на изпускателната система и липспойлера на багажника говорят за потенциал. Феновете го недолюбват, но за нормалните хора е привлекателен и да, ние също го намираме за такъв, за разлика от доста нови модели на компанията.

Отвътре? За разлика от почти всички нови модели от Мюнхен, тук няма цял дисплей, който да стига от шофьора до централната конзола, а все още симпатично малко табло и 10.3-инчов дисплей за мултимедията, който е напълно достатъчен. Кокпитът е предимно в черно, с разчупен дизайн, скоростния лост все още е лост с бутони, предните седалки са доста красиви и удобни, а четирите седалки са за четири възрастни с добро място за краката и отдзад. Има допълнителни лайстни с амбиентно осветление в тях, а тази версия има и леки червени елементи, които кореспондират на външния цвят.

Карането? Сравнително линейно и доста прилично ускорение с приятна тяга, стегнато окачване, което на моменти може да се стори на някои хора малко по-твърдо, но при капацитета на тази кола е отлично. Много трудно можете да изкарате от равновесие колата дори и при много резки завои, спирачките са много над капацитета на колата и трудно можете да го достигнете като цяло. Автомобилът е доста тих при висока скорост като такъв от луксозния клас, какъвто и е. Простветът не е дразнещо малък и не трябва да се притеснявате при паркиране и по-дълбок сняг. А при него? Имате много сцепление, толкова, че системите се включват при много груба намеса от волана или педалите. Можете ли да се забавлявате? Да, но трябва да имате опит със скандинавските махове и натискането на спирачка или поне карането „през предница“ и на излизането от всеки завои ще усещате и задните колела в действие. Финалният разход след цялото това забавление по сухи и снежни завои доведе до 11.4 литра на 100, което означава, че в ежедневието ще сте с поне литър надолу. При мощност от над 300 конски сили, това е доста прилично.

Цената? Успяхме да конфигурираме подобен екземпляр с всичко, което забелязахме и стигнахме до 112 хиляди лева, при 104 хиляди като базова цена за модела. Разумно ли е това? При цялата тази комбинативност, да – мощност, представяне, масто за четирима и приличен багажник и добра визия. Изобщо не е типичното BMW, но само по себе си е доста добър вариант в конкуренция с Audi S3 седан и CLA 43 AMG.

 

Автомобилните реклами на Супербол

 

Най-голямото спортно събитие в САЩ е арена на съпътстваща пищна шоупрограма за посетителите и очаквани с нетърпение от телевизионните зрители хитри рекламни спотове. Цените достигат 7 млн. долара за 30- секунден клип, който е гледан от над 100 млн. души. В мача излязоха един срещу друг Kansas City Chiefs и Philadelphia Eagles.

Както и се очаква, основните играчи в тези спотове са американските брандове като GM, Ram, Jeep. Kia се завръща в Супербол, за да се присъедини към, а големите отсъстващи са Hyundai, Toyota, Nissan и BMW. Преди година германската компания създаде специална кампания за Супербол с Арнол Шварценегер в ролята на Зевс и фокусирана около изцяло електрическия модел iX.

Сега холивудската звезда Уил Ферел участва в няколко клипа за брандовете Cadillac, Chevy и GMC под общото название – Защо не EV.

От зомби апокалипсис, така модерен напоследък, до барокова обстановка и помощ от Netflix. В клиповете могат да се видят изцяло новите GMC Hummer EV, GMC Sierra EV, Chevrolet Blazer EV, Chevrolet Silverado EV и Cadillac Lyriq. Всички от тях изцяло американски модели, които няма да видим на европейския пазар.

Както и огромния Kia Telluride X-Pro, който участва в рекламата Биберонения татко. В нея баща, който е забравил биберона за бебето по време на почивка и се впуска в приключение, за да успее да я достави навреме. Но накрая се оказва, че е взел грешния цвят. Определено в корейската компания се целят с този етюд в семействата, където подобен тип приключения са всекидневие, макар в по-малки мащаби, защото в спота го насърчава цялата нация.

Jeep промотира електрическата си мобилност с Wrangler 4xe, който вече сме ви представяли, и Grand Cherokee 4xe в два клипа.

Плъг-ин хибридите имат ограничен пробег, но това не пречи на компанията да се фокусира именно над електрическата мобилност, и то по снежен терен.

След това Jeep прехвърля сцената в джунглата, отново с двата модела и 60-секунден клип, в който са изпълнителите Марша Грифитс, Джамила Фалак и Моян, както и актрисата Амбър Лий. Този път се използва версията Rubicon със свалени врати и покрив, посланието отново е електрическа мобилност, а рекламата казва, че ще ви научат да дрифтите на ток. Това вече ни харесва. Остава само да разберем дали наистина Jeep ще монтира свои зарядни в джунглата, както на клипа, който е продуциран от Шаги.

В спота на Ram дебютира изцяло електрическата версия 1500 REV. Тук авторите се заиграват с фразата преждевременна електрификация, имайки предвид опасенията на хората за пробега и свършването на батерията в неправилния момент. Кадрите имат и очевидна препратка към медицинския термин преждевременна еякулация. Но поне що се отнася до електрическата мобилност, RAM имат решение на проблема.

Но не всичко е електрическо по време на Супербол. Все още бастион на бензина и от време на време нитро е поредицата Бързи и яростни. В рекламите на мача бе показан трейлър на 10-ото издание на франчайза, в което Доминик Торето отново се изправя срещу най-свирепия си до момента враг. Сега тази роля поема Аквамен и Конан – Джейсън Мамоа, който е станал свидетел на убийството на баща си като дете в 5-и епизод в Рио и оттогава подготвя план за отмъщение.

Отново Вин Дизел разчита на много напомпан Dodge Charger, не липсват и европейски суперколи.

В Супербол не липсваха и машини от други планети. DC комикс представиха трейлър на предстоящия филм за Светкавицата, в който се заиграват с метавселената, подобно на Marvel. А хубавата новина е, че ще видим освен Бен Афлек в ролята на Батман, и пионера Майкъл Кийтън, както и автентичния Батмобил от 1989 г. Определено феновете на поредицата очакват с нетърпение как ще се справи позастарелия актьор в доста по-динамичната обстановка на новите филми за супергерои.

Бен Афлек играе и себе си като продавач в Dunkin’ Donuts, където е хванат от съпругата му Дженифър Лопез, която е с Lincoln Navigator.

Завършваме обзора с нещо изненадващо. Главният герой в новия филм за трансфрмърите вече няма да е Шеви Камаро, а класическо Porsche 911 Carrera RS 3.8. Това е аутоботът Мираж, а актьор е Антъни Рамос. Името на новия епизод е Възхода на чудовищата. Поредицата се връща към 90-те години на миналия век, а озвучаването е от също легендарния Notorious B.I.G.