АвтоФест

Авто Фест 09.06.2023: Тестове на Lexus RX и DS 7, 75 г. Porsche и Distinguished Gentleman’s Ride

От Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

Lexus RX

 

Това е един от най-желание модели на Lexus у нас, вече пет поколения поред. Новият модел дебютира миналата година. Използва се нова платформа GA-K, която намалява масата с 90 кг. Като дължина автомобилът е останал като предшественика си, увеличена е колесната база с 60 мм. Центърът на тежестта също е свален с 15 мм поради по-широките следи.

Отвън дизайнът е напълно нов. Има агресивни тесни фарове, характерна предна броня и огромна решетка. В най-долната част има красив нож. Отзад е разположен стоп по цялата широчина, а красива линия минава плавно над вратите и завършва с лайсна в средата на задното стъкло. Джантите са 21-инчови, но дори и с тях колата преминава завидно меко през неравности.

Салонът е с премиум материали, има перфорирана кожа и алкантара на седалките и вратите. Разполагате със система за автоматично паркиране, на волана има планки за механична смяна на предавките, централният дисплей е огромен и върху него има бутони за управление на климатичната система, както и нивото на звука на аудиото, дело на Марк Левинсон. Отзад има достатъчно място, както обдухване и отопление на седалките. Дори и изход тип шуко за устройства като компютър. Можете да сгънете задния ред седалки с бутони отзад, както и отпред. Така превръщате RX в товарна машина.

Тестовият автомобил е RX 500h F SPORT. Използва хибридно задвижване с 2,4-литров бензинов мото с турбо, има по-висок въртящ момент и 6-степенна автоматична кутия с отделен електрически заден мотор, който осигурява 4х4 задвижване. Тук то се нарича DIRECT4. Предният електромотор е разположен между ДВГ и трансмисията със съединители от двете страни. Хибридната система е най-мощната досега – 317 к.с. и 550 Нм. На спорт автомобилът е завидно пъргав, интересно е, че в колоните чувате звук от нещо, което звучи като V8. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 6,2 сек, което според компанията е съизмеримо с V6. RX 500h гори по заводски данни от 8,0 до 8,3 л/100 км, при нас разходът стигна 13,1 л/км при доста газ на спортен режим, което е добър резултат. Дори с високия център на тежестта шасито е доста стабилно в завоите. Захапва и не пуска, 4х4 системата, макар и без кардан, работи чудесно за стабилността на колата. Задните колела завиват до 4 градуса. Кутията също превключва бързо и плавно, компанията я е избрала пред електронен вариатор, който би бил шумен и муден. Отпред имате 400 милиметрови спирачни дискове с 6 бутала, които улавят сигурно купето. Окачването е адаптивно за всяко колело и има втвърдяване. 

RX 500h е първият модел на Lexus, който използва би-полярна батерия никел-метал хидрид. Технологията позволява по-бързо улавяне на енергия и по-бързо освобождаване. Също е и по-компактна.

Като цяло RX 500h е станал много по-технологичен, бърз и модерен, в гамата също има и плъг-ин версия, ако желаете да се възползвате от повече време само на електричество.

 

DS 7

 

DS 7 определено е един интересен автомобил. DS преди няколко години се отдели от Citroen като самостоятелен луксозен бранд. През 2017 г. DS 7 бе първият модел с разработен самостоятелно дизайн, а сега караме неговото ново или по-скоро обновено поколение. Това, което ни прави добро впечатление е дизайнът. Автомобилът изглежда луксозен и авангарден, но за разлика от други модели на побратимите Peugeot и Citroen, тук екстравагантността е умело дозирана и съчетана с чистота на линиите, която не нарушава усещането за елегантност. Добро впечатление правят открояващите се дневни светлини, които светят и нощем, правейки присъствието на автомобила осезаемо на пътя, а LED фаровете са с матрична функция и обхват от 380 метра.

Интериорът е още по-екстравагантен. До толкова, че чак объркващ. Отне ми няколко минути да открия бутона за стартиране на двигателя. От какъв зор са го сложили в средата на централната конзола точно под отварящия се със запалването аналогов часовник, не е особено ясно. Самият часовник е луксозен детайл, който сме виждали в много по-скъпи марки, но тук изработката му е такава, че изглежда по всякакъв друг начин, но не и луксозно. Иначе формите отвътре са заимствани от бижутерийната индустрия. Дори тапицерията на седалките наподобява верижка на часовник. От DS твърдят, че тя е от естествена кожа напа, но честно казано имам известни съмнения, че в тестовия автомобил кожата беше истинска. Просто не изглеждаше такава. Може би слагат естествена само в най-върховите нива на оборудване. Но пък масажът с 8 режима на предните две кресла си беше луксозно преживяване. И като цяло обстановката отвътре е комфортна и приятна.

Колата която ние караме бе с базовия 1.5-литров дизелов двигател със 130 к.с. Такъв мотор определено не пасва добре на автомобил с премиум амбиции. Ускорението до 100 км/ч отнема 10.9 сек. Заради приличния въртящ момент от 300 Нм обаче имате нелоша еластичност на движението. Като цяло моторът си е много добър, но не за подобен автомобил. Макар че и водачите на подобни автомобили биха се зарадвали на разход от 6.4 л на 100 км, с каквито цифри ни посрещна бордовия компютър, които нараснаха до 6.9 л след основно магистрален тест.

Но както казахме това е базовият мотор. Върховият е DS 7 Performance - версия със спортно окачване и 360 к.с., която ще ускорява до 100 км/ч за 5.6 сек. Задвижването е като на върховото Peugeot 508 PSE и включва 1.6-литров бензинов мотор, достигащ впечатляващата мощност от 200 к.с. и 300 Нм максимален въртящ момент, и два електромотора на предния и задния мост, добавящи още 223 к.с. и 486 Нм, които осигуряват 4х4 задвижване.

Това, което ни изненада приятно бе пътното поведение на DS 7. Автомобилът определено вози „премиум“. Той е оборудван със система за контрол на работата на амортисьорите на основата на данни от видеокамера. Тя регулира индивидуално и независимо работата на адаптивните амортисьори на всяко от колелата, отчитайки и изглаждайки несъвършенствата на пътната настилка. Ефектът от нея поражда асоциации със славното минало на марката и легендарното хидро-пневматично окачване.

В заключение - DS 7 определено е различно и приятно предложение. Доколко премиум амбициите му се покриват в сравнение с предложенията на традиционните премиум марки е малко дискусионно, особено в чисто автомобилно отношение, но почитателите на комфорта и авангардния дизайн ще го оценят. Те вероятно биха преглътнали и стартовата му цена от 83 хил. лв. за базовата версия с дизелов двигател, достигаща до над 102 хил. лв., ако добавите повечко екстри. Хибридните предложения започват от 110 хил. лв. и достигат до 160 хил. за Performance версията.

 

75 г. Porsche

 

Porsche събра 75 години история под един покрив. 75 класически и модерни автомобила бяха изложени на специално събитие в Интер Експо Център. Част от колите се излагат за пръв път, а вероятно и последен. Повечето от тях са от частни колекции. Показаните класически автомобили от различни епохи ви помагат да проследите забележителния път на марката във времето – от модели, родени в най-ранните години, до съвременните представители на магията, наречена Porsche.

Точно 75 години ни делят от 1948 година, когато Фери Порше проектира и построява Porsche 356 и поставя основите на производството на автомобили Porsche. Със създаването на 356 Porsche започва да пише своята история като автомобилен производител. От Гмюнд, Австрия, ръчното производството на алуминиевите купета се премества в Цуфенхаузен, Германия, а през 50-те години новите каросерии вече се сглобяват от стомана.

Porsche успява да съхрани своята дълбока философска идея с 911 – модел, който остава сърцевината и олицетворява духа на марката в миналото и настоящето. В родното изложение видяхме най-различни представители на модела, от топ версии GT3 RS в няколко генерации, до Тарга и Турбо. Сред автомобилите изпъкваха рядкото 914/6, 935 3.3 Twin turbo Martini Racing, кабриолетът 356 от, няколко генерации Speedster, 356 В KARMANN HARDTOP, 356 SC Cabriolet и купе, както и актуалните модели на компанията. Сред тях публиката видя и 911 версия Dakar.

 

Distinguished Gentleman’s Ride

 

Не се намирате на декор от английски филм, това е българското издание на световния формат Distinguished Gentleman’s Ride, който се проведе и в София. Джентълмени и дами с мотори, облечени в костюми и изтънчени винтидж екипи се събраха до столичната галерия Квадрат 500, след което направиха почетна обиколка на центъра с полицейски ескорт.

Форматът има благородна кауза, организацията е основана в Сидни, Австралия, през 2012 и оттогава са събрани 37,5 млн. долара от събитията по целия свят в 121 държави, в които участват 340 000 мотористи. В родното издание се включиха над 60 мотоциклета кафе рейсъри от всякакви марки и години. Дори имаше и мотор с кош, в който се возеше дете с отличителни очила и винтидж кожена каска. Сред моторите се открояваха Triumph, Harley-Davidson, множество нейкид BMW-та, Moto Guzzi, дори Honda Monkey и трайк Can Am, както и Royal Enfield.

Джентълмените и дамите почетоха с минута мълчание скорошната загуба на представителя на Royal Enfield Валентин Илиев, починал след боледуване. Българските джентълмени събраха 1600 долара за тазгодишната кауза – битка с рака на простатата.

Вижте целия епизод във видеото.