АвтоФест

Авто Фест, 07.07.2023 г.: София мото фест, тест на BMW XM и дрифт от центъра на София

От Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

София мото фест

 

Паркът до Терминал 2 на столичното летище стана домакин на най-мащабното мото-автомобилно шоу за годината. Събитието премина под знака на благотворителна кауза за популяризиране на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите - „Да! За живот!“ и продължи цели три дни.

В тях посетителите имаха възможност да видят автомобилно и мото изложение, суперколи и класики на изложбените площи на Фестивала на скоростта на София, каравани, лодки, атрактивни спортни игри и музика на живо с изпълнители като Акага, Конкурент, Дичо, Наско и Славчо от БТР, Валя Балканска и 100 каба гайди, Цунами, Стефан Вълдобрев, и много други.

Национална премиера направи Volkswagen Amarok, а софийската публика за пръв път видя серийния Ineos Grenadier, както и имаше възможност да го тества на специално офроуд трасе. Изцяло електрическият Citroen Ami също привлече много желаещи за тестово шофиране, а двете четириколки дори участваха в драг състезание на затворена отсечка в неделния ден, заедно със суперколите, класиките, дрифта, електрическия картинг на Kinetik, демонстрацията с каране на автомобил на две гуми и умалени състезателни колички. В рамките на цели три дни за два часа организаторите осигуриха на публиката невероятно шоу с най-различен тип техника.

В автомобилното изложение посетителите видяха актуалните модели на Mazda, Skoda, Ford, Land Rover, Volvo, Haval и лайфстайл продуктите на CF Moto като АТВ-та, УТВ-та и мотоциклети.

Сред класиките се отличаваше най-ценният автомобил у нас, а именно BMW 319-1 на Димитър Соколов, което е в оригинален вид с кожа и боя от легендарното участие в Гран при на Белград от 1939 г.

Организатори на събитието са софийските мото клубове, а съорганизатори са Фондация „София-европейска столица на спорта“, летище София, община Слатина в лицето на кмета Георги Илиев, подкрепа осигуриха Столична Община, Министерство на спорта, Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването. Водещ на събитието бе Асен Блатечки, а всички събрани средства ще бъдат използвани за закупуване на техника за трансплантиране.

 

BMW XM

 

BMW и M подразделинието им, решиха да се впуснат в битката за най-интересен SUV, вместо да разработят нещо спортно, ниско, двуврато и най-вече леко. И след прототипа, представянето на готовия автомобил в чужбина и след това у нас, стигнахме и да го покараме този мастодонт.

За разлика от другите модели, които се доразработват от М GMBH, този е вторият след легендарното М1, който излиза директно от тях. Няма как да не се гордеем и че рекламата на тази машина бе заснета у нас – над Шумен в парка „Създатели на българската държава“.

Но да се върнем към ХМ с вътрешно означение G 09, който ви показахме за кратко в статична премиера – Толкова много външни детайли, които са като на никой друг по паркингите и пътищата – огромните светещи бъбреци, които някак си не стоят прекалено на фона на всичко останало, задният прозорец без рамка, страничните лайстни, които са част от купето, фаровете, отрязаният с ръб капак, джантите, които са 23-инчови...

Реакциите на минувачите говорят достатъчно – всеки се вглежда, за да разбере „какво е това чудо“. Ефектът на различното е постигнат, но все още не можем да кажем, че ХМ е красив.

Отвътре? Също, доста интересни детайли, които трудно могат да се видят в друга машина – триизмерен велурен таван с амбиетно осветление, права задна и доста мека и удобна седалка, а не типичните разделени две, два контрастиращи цвята за всички покрития и вече една крачка повече лукс в интериора – почти всичко, което виждате е тапицирано с еко-кожа или велур.

Но пък скоростният лост има физическо измерение и не е бутон. Физически са и М1 и М2 бутоните на волана, а продълговатият дисплей на таблото и мултимедията тук седи някак по-намясто от 5-та и 3-та серия. Като цяло това е най-качественият интериор на компанията и ни хареса повече от на 7-ма серия и iX.

Задвижването? 4.4-литров V8 битурбо с 489 конски сили и елекрически такъв, който подава мощност в скоростната кутия или общо 653 коня и 800 нютонметра, отиващи към четирите колела в превес на задните, като задният диференциал е заключващ и е с активен пренос на тягата, а има и завиване на задните колела. Всичко това добре, но ХМ тежи 2749 килограма. Ускорението от 0 до 100 се случва за 4.3 секунди, но заради голямата тяга се усеща като по-бързо.

Хибридният режим пък, позволява чисто електрическо придвижване с до 140 км/ч, което е супер, дори и за кратко, а батерията от 25.7 кВч се зарежда сравнително бързо при включен режим, но не успяхме да засечем колко точно можете да изминете, защото с включен V8 агрегат някак си, нали... да, разбирате ни. Въпреки това, има няколко режима на работа, освен зададените в двата червени бутона.

Поведението? Автомобилът е с активно, не въздушно окачване и в някои моменти може да ви се стори леко твърд. А завоите? Ето я изненадата на деня – този колос завива като в релси, въпреки всичките си килограми. Да завиващите задни колела и семисликовете Pirelli P Zero спомагат много, но трудно можете да си помислите, че е възможно взимането на обратен завой с около 70 км/ч, което става без да ви притеснява.

Има реален шум от новите вертикални ауспуси, има и реален шум от разтоварващите клапани на турбокомпресорите, което доста ни хареса – това все пак трябва да е спортен модел и да звучи като такъв с истински звуци.

Разходът? Ами, да, малко над 14 литра на 100 километра – леко, тежко, градско, извън, 2.7 тона и близо 650 коня – това е резултатът.

Ако искате практичността на SUV, но искате да сте по-интересни от екземпляри на Lamborghini и Ferrari и почти всичко останало в автопарка на доста по-ниска, но не толкова ниска цена. То това е перфектната кола, нищо че Х5 дори в не най-мощната модификация М50i ще бъде малко по-бързо от 0 до 100. Добре де, колко струва ХМ – започва от 340 хиляди български лева, като по-бързия Red Label достига 380 хиляди.