АвтоФест

Авто Фест, 01.09.2023: Тест на електрическото BMW iX1 и новия VW Amarok

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ

BMW iX1

 

Вече ви представихме новото поколение BMW X1 с двигатели с вътрешно горене, но автомобилът се предлага и в изцяло електрически вариант. Това реално е наследникът на i3, който бе спрян от производство, но дължината е с цели 500 мм повече.

Базовата цена на X1 sDrive18i е 78 400 лв., но това е хипотетична сума и няма да видите някой да поръчва колата с две задвижващи колела. X1 xDrive23i започва от 96 000 лв., а iX1 от 108 000 лв., а както и при другите модели на BMW разликата между ДВГ и EV версиите не е голяма.

Дизайнът е стилен, има красиви сини елементи отвън, които крещят на висок глас, че карате еко кола. Автомобилът вече е голям почти колкото първото Х5, има мускулент вид и специални джанти.

Шофьорската позиция е висока, а седалките са изключително удобни, особено в областта на раменете, където има новаторска опора. Отвътре разполагате с извития дисплей, както и двойна конзола, на която може да поставяте много предмети. Телефоните стоят изправени и защипани, за да не падат.

Мощността на BMW iX1 xDrive30 е 313 к.с. Системният въртящ достига 494 Нм. Има два електромотора и умно електрическото задвижване на четирите колела. Изважда ви бързо при ускоряване и изпреварване. Времето от 0 до 100 км/ч е 5,7 секунди.

Софтуерът за зареждане е същият като при BMW i7, пробегът от 413 до 438 км. Ако карате в града спокойно може да доближите цифрата 380 км в реалния свят, но не и на магистрала. Извънградско достигаме доста добрия разход от 8 кВтч на 100 км, но на магистрала към Сливен вдигаме на 16 кВтч.

При 140 км/ч разходът скача на 22 кВтч на 100 и трябва да заредим няколко пъти. Най-високо успяваме на Финес с над 120 кВт, но в 4 от 5 зареждания в двете посоки удряме на камък с инфраструктурата. Един път рестартираме станцията, на другия път приложението на друг оператор не приемаше две банкови карти, а след като успя на третата, станцията така и не тръгна. Наложи се дистанционно активиране от оператор, в четвъртото зареждане всичко тръгна без жокер обади се на приятел, но пък при спирането ударихме на камък заради офлайн режим на станцията. За да спрем зареждането се наложи да ограничим пълненето от самата кола на 95%. И тук все пак отново ще припомним, че външната мрежа е помощна и собствениците на тези коли зареждат в домовете си. А станциите активират с карти, не приложения като нас, за да нямат драми. Също ни препоръчаха и използване на виртуални банкови карти, каквито услуги вече се предлагат у нас и дори имат безплатни планове. Ерата на електрическите автомобили идва, но трябва да привикнем към нея. 

 

Volkswagen Amarok

 

Volkswagen използва рали Дакар за промотирането на първото поколение Amarok през 2010 г. Моделът бе произвеждан в Аржентина и Хановер и успя да придобие реноме за корав пикап, създаден за тежките работни условия.

Новото поколение обаче нито участва като съпорт автомобил в Дакар, нито дори се произвежда от Volkswagen, защото базата му е Ford Ranger. Двете компании имат партньорство отдавна при лекотоварните коли и това е поредният общ проект. В което няма нищо лошо, защото Ranger пък е един от най-добрите пикапи в света. А задачата на Volkswagen в случая е била да отличи своя модел с индивидуален дизайн отвън и отвътре. И са се справили доста добре с това.

Ако не знаете за общите гени, трудно бихте определили двата модела за еднояйчни близнаци. Вече ви представихме Ford Ranger Raptor и честно казано останахме възхитени от способностите му. Макар базата да е една, между двете машини има огромна разлика. Най-вече в окачването Фокс и двигателя. За разлика от бензиновия V6 в Raptor, тук има 3,0-литров дизел с 241 к.с. Предлага се и 2,0 дизел, но за момента няма нито един поръчан подобен автомобил у нас. Колата има перманентно задвижване на 4-те колела 4MOTION и 10-степенна автоматична скоростна кутия. Към нея имаме известни забележки, нужно е да привикнете с карането й и оставате с впечатление, че кутията се чуди коя предавка да включи. Но при силно подаване на газ, замисляне няма.

Пътят ни е към Бургас и Маслен нос, след което Акра и античната крепост. В разгара на лятото никак не е изненада, че на Ямбол има катастрофа и запалил се камион топи асфалта. Затова заобикаляме през Хасково и Харманли, а оттам към Тополовград, Елхово, Средец и Бургас. Магистралата е скучна, но пикапът се държи чудесно при висока скорост. Разходът се качва на 13 л/100 км , иначе спокойно пада под 9. Извън магистралата по обикновен асфалтов път Amarok не се интересува дали има неравности на пътя и легнали полицаи. Преминава уверено и се държи чудесно в завоите.

Тестваме няколко варианта на обзавеждане. Базовото е Amarok Style с 18“ алуминиеви джанти, задна броня и стъпала с елементи от хром, има доста нови асистиращи системи като адаптивен круиз контрол, Lane Assist и система за разпознаване на пътните знаци. Следващото ниво е с акцент на офроуда. Това е Amarok PanAmericana, където има рошави гуми, ролбар и асистент при паркиране Park Assist. Топ нивото, което караме към Бургас, е Amarok Aventura с 20“ алуминиеви джанти, предна хромирана броня, външни огледала и дръжки на вратите в хром, както и задна броня с апликации от хром, има и спортен ролбар в цвета на автомобила, също така стъпала с вложки от хром.

Предните фарове са стилни и строги, типично в стил VW, под тях са фаровете са мъгла, отстрани има степенка, с която лесно се качвате във високата кола. За удобство има и дръжки на А-колоните. Отзад има красив роубар, стоповете също са различни от Ranger. VW фокусирано се е старал дизайнерски да отдалечи модела от Ford и да го интегрира напълно в стилистиката на гамата.

Топверсията ни Aventura има матрични LED фарове, на някои пазари се предлага и версия SingleCab с две врати.

Дължината на колата е 5350 мм, а това е с 96 мм повече от предшественика. Въпреки чудесната маневреност, Amarok е огромен и трябва да се съобразявате с габаритите. Хубавото е, че веднага ви правят път в тесни улици около Созопол и Черноморец. Междуосието му от 3270 мм бележи увеличение от 173 милиметра, отзад е доста просторно и това е един от малкото пикапи с двойна кабина, които имат достатъчно място на задните седалки.

Салонът отново има значителни разлики с Ranger. Дисплеят е 12-инчов при нас, в по-долните версии е 10-инчов. Аудиото е Harman Kardon като стандарт, отзад можете да товарите до 1,16 тона, а задната врата поема маса от 350 кг. Можете да дърпате до 3,5 тона. Легенът е дълъг 1544 мм и широк 1224 мм, спокойно вече товари две европалета.

Офроудът ни очаква на път към Маслен нос, пътят е след Приморско към тракийското светилище Бегликташ.  Подкрепяме идеята този път въобще не трябва да бъде позволен за движение, както е бил по време на военното присъствие тук по време на соца, мястото е целунато от Бога и има все още девствени плажове. Дори скала, на която съвсем отчетливо се вижда силует на Кинг Конг като от филма. Amarok се справя с лекота по този път, дори може да не включваме 4х4, а само задно. Все пак сме на тест и пробваме бързите 4х4, за да тестваме системата. Има и бутон за блокаж на задния диференциал, както и бавни. Също така от дисплея разполагате с няколко режима, еко и нормален са за стандартни ситуации, има за хлъзгав път и скали. При всяка смяна на режимите се появява интересна анимация.

Ако намерите река с дълбочина 800 мм, може да пробвате да минете, ние не намерихме. Тук важното е, че газенето е с 300 мм повече от предшественика, дело изцяло на VW. Явно германците намериха подходящ партньор за взимане на правилната база, след което да я разкрасят като свои модел.