АвтоФест

Авто Фест, 03.11.2023: Тестове на Alfa Romeo Tonale и обновеното Renault Clio

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Global_And
Ангел Харизанов Ангел Харизанов Водещ
Global_And
Атанас Марков Атанас Марков Водещ

Alfa Romeo Tonale

 

Вече тествахме мекия хибрид Alfa Romeo Tonale, който разполага със 130 к.с. и 1,5-литров мотор, задвижващ предния мост. Още тогава обещахме да представим и топ версията плъг-ин хибрид с 280 к.с. и 4х4 задвижване, които би следвало да е доста по-динамичен и бърз. Топ вариантът също се предлага във версии Ti и Veloce, която и тестваме.

Стартираме на почти заредена батерия, в оптималния вариант разполагате с 80 км само на електричество, но естествено в реалния свят цифрата е по-малко. Между 40 и 60 км според това как натискате педала на газта и как работи климатичната система. Докато има ток в батерията и на спортен режим, автомобилът е пъргав и забавен, но няма директно управление като Stelvio. Платформата тук не е Джорджио, а американска от Jeep Compass, макар и доста модифицирана.

В ходовата част усещате влиянието от другите брандове в Stellantis. При преминаване през неравности има тропания, но в завоите шасито държи чудесно. Отпред и отзад имате скъпата конфигурация Макферсон. D.N.A. системата има и отделен бутон за настройка на амортисьорите, на роторния бутон е и изключване на системата за сигурност, ако ви пречи или сте на сняг. Под скоростния лост е бутонът e-save за запазване на определено количество от батерията или зареждането й от ДВГ. Естествено до него стои гордо италианския трикольор.

На електрически режим е тихо, подходящ е за града и дори дълъг път, но нямате много мощност за изпреварване. Новост тук е режим Sailing, който се активира когато отместите крака от педала на газта. Създаден е за по-ниска консумация на гориво и поддържа постоянна скорост от около 50 км/ч. Прекратявате действието й с докосване на един от педалите. Естествено, не става за магистрала.

При подаване на газ чувате осезаемо двигателят, а той е 1,3-литров с турбо MultiAir. Използва 6-степенна автоматична кутия, а към него има и 90 кВт електромотор с 250 Нм, който пък задвижва задната ос. Когато разполагате с батерия усещате осезаемо задното задвижване, но при свършването й автомобилът се променя. Батерията е с големина 15,5 кВтч и с едно зареждане минавате над 500 км общ пробег. Което не е много, а само на ДВГ разходът скача над 7 л/100 км на дълъг път. Затова, ако ще давате 119 000 лв. за Tonale PHEV, най-добре е да го ползвате предимно на къси разстояния в града, за да се възползвате максимално от ефективността му, иначе мекият хибрид 1,5 листа е доста по-ефективен на дълъг път, пък и по-евтин. 

Плъг-ин системата е 306-волтова, можете да заредите батерията за два часа и половина на 7,4 кВт зарядно, което вероятно нямате и ще използвате шуко, където времето вече е два и половина пъти повече. 

Отвън хибридът не се различава от стандартната версия, която представихме подробно. Дизайнът остава вероятно това, заради което ще купите Tonale. Alfa винаги са умеели да направят прекрасни форми. Тесните тройни фарове, формата на сърце на решетката, красиво оформените брони, тройните стопове, прецизните престилки и джанти, това определено е един от най-красивите кросоувъри на пазара в момента. Отвътре е също толкова приятно за окото. Тапицерията на седалките е алкантара, на подглавниците има логото, най-накрая в Alfa Romeo има достатъчно голям дисплей, но тук няма роторен бутон за управление и трябва да ползвате пръсти. Планките за превключване на предавките са огромни като в спортна кола. Таблото е в три тона, облечено е частично с алкантара, воланът е като на другите два модела, на него е и старт-стоп бутона.

Бързо включвате смертфон към дисплея, но регулирането на седалките не е с бутон, а механично с ръчки. Което пък не е толкова лошо, защото има по-малък шанс нещо да се счупи с годините. И тук ще припомним, че Tonale е първата кола с незаменим токен и блокчейн технология. Така няма как да превъртите километража и също се записва всяко посещение в сервиза. Което е голям скок за компанията, която традиционно не поддържа сервизна история за моделите в централен сървър.

 

Renault Clio

 

Renault Clio се появява през 1990 г. и оттогава са продадени над 16 млн. коли по света. Моделът взима титлата Автомобил на годината в Европа два пъти, дълго време е най-продаваният на Стария континент. Петото поколение пристигна през 2019 г. с новаторската хибридна система, а сега с фейслифта автомобилът е подобрен във всяка една област, а дизайнът освежен и модернизиран.

Тестваме хибридната версия E-Tech full hybrid, която е най-технологичната в задвижванията. Фейслифтът на Clio продължава да се предлага с бензин, дизел и бензин/пропан бутан, както и липсва напълно електрическа версия, защото Renault имат Zoe за целта. Но версията E-Tech full hybrid се очертава преходен мост от досегашната технология към бъдещето.

Хибридът използва ноухау от Формула 1 и има над 150 патента. Разчита се на два електромотора, единият с 36 кВт, другият стартер-генератор с 18 кВт, съчетани с 1,6-литров мотор с 94 к.с. Системната мощност е 145 к.с., предавателната кутия е с палцови муфи и без съединител, а батерията 1,2 кВтч. Основната цел на системата е да бъде възможно по-дълго време в електрическия режим. По заводски данни средният разход е 4,1 л/100 км, но можете да паднете и под него в реалния свят. За Renault можете да карате на ток 80% от времето в града, което сваля разходът с 40% в сравнение с конвенционален бензинов двигател. При нас тази цифра гравитираше около 4 л/100 км извън града при повече спускане, а на изкачванията логично се качи.

Любопитен факт е, че хибридната система е разработена от своя създател Никола Фремо на конструктор Lego. Идеята е да е компактна, лека, достъпна и най-вече ефективна.

Другият проблем на хибрида е, че при продължително движение по магистрала не успява винаги да поддържа заряд в батерията. И както си карате на темпомат със 140 км/ч, дойде ли изкачване, автомобилът започва да издава много напрегнати звуци, а скоростта плавно намалява до около 120 км/ч, че и надолу, ако изкачването е по-дълго. Просто, защото доскоро пъргавото автомобилче започва да разчита само на немощната бензинова атмосферка. „Удоволствие“ (в кавички), което беше характерно за едно отдавна отминало време и ми се струва неадекватно за малка кола, претендираща че разполага със 145 к.с. под капака.

Автомобилът е екипиран с 20 системи за сигурност и помощ на шофьора за безопасно управление, маневри и лесно паркиране. Камерите създават 360-градусова картина, багажникът е с обем до 391 литра.

Разполагате с няколко режима на управление Multi-Sense. На спортен получавате пълния ресурс от системата и по-твърд волан. Можете да карате Clio бързо, но има очаквано недозавиване и очакването е меко, ако искате спорт. Пък и това все пак не е версия RS, а Alpine е само ниво на обзавеждане. Като цяло шасито е стабилно и забавно, категорично много добре настроено за малка градска кола.

Отвън автомобилът има нов светлинен подпис, линиите са стегнати и прецизни, дебютира нивото на обзавеждане Esprit Alpine. Уголемената решетка с шахматен мотив подсилва присъствието, логото вече е огромно и с различен дизайн. Тънките LED предни фарове подсилват стила, отзад стоповете и бронята са по-раздвижени, аеродинамичните въздухозаборници визуално уголемяват задната част. В зависимост от версията ауспусите оставати видими или са скрити от дифузьора.

И както всеки художник подписва картините си, така и новият главен дизайнер на Renault - легендата Жил Видал - е оставил своеобразен автограф тук. Доскорошните С-образни дневни светлини вече са с формата на емблемата на Renault, но разделена на две през средата, като двете й страни са разположени с гръб една към друга. Освен, че това говори за изключително внимание към детайла, оставя усещането за цялостна завършеност на дизайна и приятно намигване от дизайнера към по-наблюдателните.

Габаритите на Clio са останали без промени, дължината е 4053 мм, широчината 1988 мм, а височината 1439 мм.

Отвътре всичко е ново, използват се по-добри материали, които са и устойчиви. Фокусът е върху пространство и ергономия. Тапицерията съдържа до 60% модални влакна. Това е първият автомобил на Renault с подобни влакна, които се произвеждат от възобновяеми източници като дървесина, извличана от устойчиво управляеми полуестествени гори в Европа. В Clio не присъства кожа, вместо това повърхностите са покрити с тъкан със зърнесто покритие. Арматурното табло на новото Clio има дигитален дисплей без ръбове от 7 до 10 инча по диагонал според нивото на оборудване. Във версията Esprit Alpine разполагате с елементи, които доскоро се предлагаха само в Alpine A110 като френско знаме, висококачествени материали и спортни елементи, красив шев и лога Alpine.

Цената на обновеното Clio стартира от 36 390 лв. с ДДС за версията с еднолитров бензинов мотор с 3 цилиндъра и достига до 55 хил. за хибрида в ниво на оборудване Esprit Alpine, който ви представихме.