Свят

Започна четиридневното примирие между Израел и Хамас

От Euronews България Euronews България

Започна четиридневното прекратяване на огъня между Израел и Хамас. По-късно през деня бойците от Хамас ще освободят 13 израелски заложници и деца, а в обсадения анклав в Газа ще пристигне хуманитарна помощ. Временното прекратяване на огъня стана благодарение на дипломатическите усилия на десетки държави, начело с Катар. Това е първата пауза в продължаващата близо седем седмици война. Примирието започна в 7 ч. тази сутрин, като включваше цялостно прекратяване на огъня в северната и южната част на Газа. От своя страна обаче израелските военни заявиха, че войските им няма да се изтеглят от палестинския анклав.

Според споразумението, което ще бъде изпълнено утре сутринта, не се очаква да има никакво движение от север на юг. Това е нещо, което беше договорено. Нашата армия е в готовност в ивицата Газа и ще знаем как да се справим с всяко събитие.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Сраженията продължиха в часовете преди сключването на примирието, като официални лица в анклава, управляван от Хамас, заявиха, че сред бомбардираните цели е била и болница в град Газа. Общо 300 обекта са били поразени. Ожесточени боеве е имало и в района около бежанския лагер Джабалия северно от град Газа. От израелската армия съобщиха, че при въздушен удар е бил убит командирът на военноморските сили на Хамас в Хан Юнис Амар Абу Джалала.