Свят

Димитър Гърдев: Нетаняху си постави максималистични цели, но срещна отпор от международната общност

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За разлика от случая с Украйна, обществата в западните държави се разкъсаха по отношение на войната между Израел и Хамас. Европейският съюз има три позиции. Вътре в самата Еврокомисия има разнопосочни говорения. Това е опасно, защото този конфликт създава вътре в самите европейски държави много сериозни противоречия.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime дипломатът и бивш председател на Комисията по външна политика на Народното събрание Димитър Гърдев.

По неговите думи примирието между Израел и Хамас е много важен знак.

Не мога да се ангажирам с прогноза, че това е началото на мира, но е изключително важен знак.

Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика на Народното събрание

Нетаняху си беше поставил крайни максималистични цели – цялостно прочистване на Газа, което срещна някои трудности от военна гледна точка и най-вече много сериозна реакция от международната общност, заради високия брой цивилни жертви, заради спрените доставки на медикаменти, храни, заради фактическата окупация“, смята дипломатът.

„Това е успешен ход на Нетаняху в международен план, защото показва една готовност за преговори и допусна по време на това примирие хуманитарни доставки. Премиерът на Израел се опитва да отклони критиките към него заради блокадата на Газа“, посочи Гърдев.

От гледна точка на Хамас примирието е жизненонеобходимо, защото ивицата беше разкъсана на три зони и въоръжените групи на Хамас бяха оставени без взаимодействие.

Димитър Гърдев, дипломат и бивш председател на Комисията по външна политика на Народното събрание

Израел би се отказал от военната фаза на операцията, ако Хамас се разформирова и има твърди гаранции, че от тези територии никога повече няма да има терористични нападения срещу Израел“, отбеляза Гърдев.

Дори и Хамас да се разпусне обаче, няма никакви гаранции, че атаките срещу Израел ще спрат, посочи дипломатът. По неговите думи палестинската кауза винаги е намирала своите екстремистки измерения.

След този пик на агресията от двете страни, сценарият за две държави се отдалечи, но той е единственият възможен, смята Гърдев.

 

Целия разговор вижте във видеото.