Свят

Израел се съгласи на временно примирие, Хамас освобождава заложници

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Правителството на Израел прие споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа, което включва размяна на заложници за палестински затворници.

Мнозинството от израелския кабинет гласува в полза на сделката с ислямистката групировка Хамас, съобщи канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху. Според информацията най-малко 50 жени и деца, отвлечени в Ивицата Газа, ще бъдат освободени по време на 4-дневното примирие. В замяна Израел ще освободи най-малко 140 жени и непълнолетни от своите затвори, съобщават израелски медии. Нетаняху обаче предупреди, че войната срещу Хамас ще продължи.

 

Навън се носят приказки, че едва ли не след примирието за връщането на нашите заложници, ще спрем войната. Бих искал да стане ясно: ние сме във война и ще продължим войната, докато не постигнем всичките си цели, елиминираме Хамас и върнем у дома всички наши отвлечени и изчезнали граждани... Докато в Газа не остане и един елемент, който да заплашва Израел.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

 

В текста на споразумението се посочва, че след като първите 50 заложници бъдат освободени за четири дни, паузата в боевете ще бъде удължена с още един ден за всеки следващи 10 освободени заложници.

Споразумението включва още допускане на хуманитарна помощ в Газа, включително гориво. Според Нетаняху, Червеният кръст ще получи достъп до останалите заложници, отвлечени при нападението на Хамас на израелска територия на 7 октомври.

Освобождаването на заложниците ще започне приблизително 24 часа, след като сделката бъде одобрена от всички страни, заяви високопоставен служител на Белия дом, който говори пред „Асошиейтед прес“ при условие за анонимност. Споразумението включва трима американски граждани, включително тригодишно дете, съобщи „Ройтерс“, като цитира високопоставен служител на Белия дом.

На по-ранен брифинг главният военен говорител Даниел Хагари заяви, че "военните ще знаят как да поддържат военните си постижения в Газа, докато се подготвят за следващите етапи на войната."

Израелските войски са обкръжили изцяло бежанския лагер "Джабалия" и са засилили бойните действия в Зейтун.