Свят

Израелските сили са достигнали до тунел под болницата „Ал Шифа“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От израелската армия съобщиха, че са открили тунел с 55 метра дължина под болницата „Ал Шифа“ и публикуваха кадри, според които от Хамас са държали заложници в лечебното заведение, като убили най-малко един от тях – 19-годишен военен.  

Не е ясно дали тези твърдения ще се отразят на водените от Катар преговори за освобождаване на още хора в плен, което вероятно ще се случи в замяна на помилване на палестински затворници в Израел и частично спиране на огъня.

Говорител на израелските сили отново обвини Хамас, че води война от болниците в Газа. Според очевидци от Израел са обкръжили още едно лечебно заведение в анклава, което не работи от няколко дни.

 

Хамас държи възрастни хора. Мъже, жени, деца, бебета. Бебета стават заложници. Израелските отбранителни сили имат морално задължение да върнат всеки един наш заложник у дома. Няма да спрем, докато не го направим. Хамас се криеше и убиваше заложници в болницата „Ал Шифа.

Даниел Хагари, говорител на израелските сили

От Хамас отхвърлиха твърденията на Израел за техен щаб под лечебното заведение.

 

Израелците не бяха споменавали за тунел. Твърдяха, че болницата е команден център и администрация – проблем, който е много по-голям от обикновен тунел. Къде е всичко това? Няма такова нещо. Не защото сме го скрили добре, а защото това е истината и от окупацията лъжат, както излъгаха за фестивала.

Осама Хамдан, представител на „Хамас“ в Ливан

Иранският върховен лидер коментира, че Израел не успява да победи Хамас.

 

Напредването към болница или домове на беззащитни хора не е победа. Победа е, когато израелците се справят с военните, които ги нападнаха. Но не се справят.

Аятолах Али Хаменей, върховен лидер на Иран

Междувременно хиляди хора излязоха на демонстрация в Париж и призоваха за мир в Близкия изток.