Свят

Без споразумение между Израел и Хамас за спиране на огъня, преговорите продължават

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Съединените щати заявиха, че все още работят за постигане на споразумение между Израел и Хамас след съобщението в американски медии за постигнато предварително споразумение за освобождаване на жени и деца, държани като заложници в Газа, в замяна на петдневна пауза в боевете. Продължаваме да работим усилено, за да постигнем сделка, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом.  

Преди това вестник "Вашингтон пост" излезе с информация, че Израел, САЩ и Хамас са постигнали предварително споразумение.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, заяви на пресконференция, че към настоящия момент няма сделка.

 

Мнозина по света настояваха да не влизаме в ивицата Газа - ние влязохме. Натискаха ни да се съгласим на пълно прекратяване на огъня. Ние отказахме и аз им заявих, че ще се съгласим само на временно прекратяване на огъня, и то само в замяна на връщането на нашите заложници.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

 

Според хора, запознати с подробното споразумение от шест страници, освобождаването на заложниците може да започне в рамките на следващите няколко дни, ако не се появят пречки в последния момент. Ако се стигне до първата продължителна пауза в конфликта в Газа, всички страни ще замразят бойните операции поне за 5 дни, докато на всеки 24 часа на групи се освобождават 50 или повече заложници. Предвижда се движението да бъде наблюдавано от въздуха, за да се контролира паузата.

Паузата има за цел също така да позволи внасянето на значителен обем хуманитарна помощ и добавя, че планът за сделката е бил изготвен по време на продължилите седмици разговори в Катар.

Палестинският президент Махмуд Абас призова президента на САЩ Джо Байдън да се намеси лично, за да спре войната в Газа, в телевизионно обръщение в събота, на фона на задълбочаващата се хуманитарна криза в обсадения анклав.

 

Президент Байдън, настоятелно ви призовавам, с всички ваши официални средства, да спрете тази хуманитарна катастрофа и геноцид срещу нашия невинен народ. Тази война трябва да бъде спряна незабавно. Как може този геноцид да бъде оправдан като самозащита? В действителност това са военни престъпления, които заслужават наказание.

Махмуд Абас, президент на Палестинската автономия

 

Междувременно семействата на хората, взети за заложници от Хамас на 7 октомври и отведени в ивицата Газа,  пристигнаха в Йерусалим след 5-дневен поход, започнал от Тел Авив. Те поискаха отговори от израелското правителство, което вече е под натиск, след като обяви смъртта на две заложнички в последните дни. Не е нормално деца да бъдат държани за заложници в продължение на 43 дни, заявиха роднини на отвлечените.