Свят

Израел и Хамас се обвиняват взаимно за болницата „Ал Шифа“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Израел и Хамас продължават да се обвиняват взаимно за състоянието на болницата „Ал Шифа“ в Ивицата Газа.

Стотици пациенти бяха евакуирани от лечебното заведение в рамките на един час, даден от израелските въоръжени части. Говорител на израелската армия заяви, че през целия ден нейни войници са подпомагали евакуацията на хора, блокирани в най-голямата болница в Газа. Управителят на болницата „Ал Шифа“ помоли израелските сили да създадат коридор за евакуация на хората, които могат да напуснат. Това координирахме през целия ден. Видяхме, че хората напускат, тези, които могат, а тези, които не могат, останаха в болницата, заедно с медицинския персонал там. През нощта донесохме хуманитарна помощ, включително храна и вода в болницата за тези, които продължават да остават там, обясни говорителят

 

Когато хората се разхождат из зона на бойни действия, е важно да се разграничат от терористите. Точно поради тази причина действаме в комплекса на болница "Ал Шифа", разкривайки какво прави Хамас под, около и вътре в болницата - в някои от специалните отделения. И очевидно в околностите на болничния комплекс, където открихме телата на двама от заложниците.

Питър Лернер, говорител на Израелските сили за отбрана

 

Не е ясно веднага къде са отишли тези, които са напуснали болницата, тъй като според СЗО 25 от болниците в Газа не функционират поради липса на гориво, повреди и други проблеми, а останалите 11 работят само частично.

Според Хамас обаче в болницата остават 120 ранени пациенти, както и неуточнен брой недоносени бебета. Малко по-рано представители на самата болница казаха, че не може да бъдат евакуирани 450 болни и ранени. Лекари също са останали в "Ал Шифа", за да се грижат за тях.

Високопоставен служител на групировката осъди нападението на Израел срещу медицинския комплекс "Ал Шифа", като заяви, че то е нарушение на най-свещената хуманитарна професия.

 

Нападението срещу медицинския комплекс "Ал Шифа" и щурмуването му от врага с танкове преди четири дни е най-голямото престъпление. Те дадоха на всички болни, ранени, медицински персонал и разселени хора един час, за да се евакуират от мястото. Това беше отмъщение.

Осама Хамдан, висш служител на Хамас

Израелските военни претърсват болницата за следи от команден център на Хамас и складове за оръжие, за които твърдят, че се намират под сградата - твърдение, което от групировката и персоналът на болницата отричат. Болниците в северната част на Ивицата Газа са били ключова цел на наземната офанзива на Израел, насочена към смазване на Хамас.