Свят

Договорен е списък на израелските заложници, които Хамас трябва да освободи утре

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Прекратяването на огъня между Израел и Хамас в Ивицата Газа ще започне в петък в 7 ч. сутринта местно време, заяви говорителят на катарското министерство на външните работи. Първата група заложници, държани в плен от ислямистите, ще бъде освободена в 16 ч., добави той. Списъците с всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били договорени. Първо ще бъдат пуснати 13 жени и деца, уточни още говорителят.

 

Току-що приключихме с комуникацията с всички страни, за да установим списъците на цивилните, които ще бъдат освободени в резултат на договорената от двете страни сделка. Списъците бяха предадени и на Израел и на Хамас. И накрая, в рамките на комуникацията току-що, списъкът беше предаден на израелската разузнавателна служба МОСАД, за да се улесни изпълнението.

Маджид ал-Ансари, говорител на катарското външно министерство

Катар изигра ключова роля в посредничеството с Хамас.Говорителят допълни, че увеличената помощ за палестинците ще започне да постъпва възможно най-скоро.Дипломатическият пробив обеща известно облекчение за 2,3 милиона палестинци в Газа, които от седмици са подложени на израелски бомбардировки, както и за семействата в Израел, които се страхуват за съдбата на своите близки, пленени по време на атаката на Хамас на 7 октомври, която предизвика войната. Сделката изглежда претърпя провал в последния момент, когато съветникът по националната сигурност на Израел Цачи Ханегби обяви еднодневно отлагане късно в сряда, без да посочи причина. Първоначално се предвиждаше прекратяването на огъня да започне в четвъртък сутринта.

Премиерът Бенямин Нетаняху опита да увери обществото, че сделката за заложниците е правилното решение. 

 

Не винаги е възможна военна операция за връщане на заложници и затова ние не чакаме. Възползваме се от всяка възможност за освобождаване на нашите заложници. Защото тяхното връщане е свещена мисия. Силите за отбрана и всички служители по сигурността са напълно готови за прилагане на споразумението.

Бенямин Нетаняху – премиер на Израел

Приблизително 240 души бяха отведени в Газа от бойците на Хамас по време на смъртоносното им нахлуване, при който бяха убити 1200 души. Министерството на здравеопазването съобщи, че при израелската офанзива срещу Хамас в Газа са загинали повече от 13 300 души.

Междувременно израелската армия показа на чуждестранни журналисти скривалище на Хамас под най-голямата болница в град Газа – „Ал Шифа“. На представителите на медиите са били показани подземни бункери, в които има жилищно помещение с кухня, баня и спалня. Също и оръжия, които били открити в болницата – автомати Калашников, гранати и дронове.