Свят

Спирането на огъня между Израел и Хамас се отлага с 24 часа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Сраженията между Израел и Хамас в Газа няма да спрат „преди петък“. Това заяви израелски служител пред Франс прес, след като действието на споразумението за освобождаване на заложници също бе отложено поне с 24 часа.

„Няма да има „никаква пауза“ в боевете, казва източникът, с което попари надеждите за временно спиране на бомбардировките и боевете, което трябваше да настъпи в четвъртък в 10 ч местно време.

Часове по-рано съветникът по националната сигурност на Израел Цахи Ханегби заяви, че освобождаването на заложниците по силата на временното споразумение за примирие с управляващите в Газа ислямисти от Хамас няма да стане преди петък.

То обхваща 50 души, похитени от територията на Израел на 7 октомври, предимно жени и деца. Споразумението предвижда в замяна да бъдат пуснати 150 палестински затворници от израелските власти, също жени и непълнолетни лица.

Междувременно израелските сили нанесоха удари в южен Ливан, при които е бил убит синът на депутат от проиранската шиитска групировка Хизбула. Става дума за удар по къща в Бейт Яхун, където живеело семейството на Момахед Раад, председател на парламентарната група на Хизбула в ливанския парламент.

Откакто избухна войната между Израел и Хамас на 7 октомври, границата между Ливан и еврейската държава често става обект на огън между израелските сили и бойци на Хизбула.