Свят

Нетаняху се оплака от ООН на премиерите на Испания и Белгия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Интензивните дипломатически совалки за разрешаване на кризата в Близкия изток продължават.

Израелският премиер Нетаняху се среща с премиерите на Испания и Белгия. Той настоя пред министър-председателите на Испания Педро Санчес и Белгия Александър Де Кроо, че страната му е в рамките на международното право по отношение на войната си срещу Хамас в ивицата Газа. Те приветстваха сделката, като заявиха, че тя ще позволи освобождаването на невинни цивилни граждани.

Нетаняху също така разкритикува ООН за това, че не изгражда приюти за разселените палестинци, на които според него Израел оказва хуманитарна помощ.

По данни на Световната здравна организация войната е извадила от строя 27 от 35-те болници в Газа. Унищожаването на друга критична инфраструктура ще има последици за години напред. В целия анклав над 41 000 жилища - 45 % от общия жилищен фонд на Газа - са твърде разрушени, за да могат да бъдат обитавани, според ООН.

Действията на терен доведоха до това, че предупрежденията, които отправихме до населението, те се насочиха на юг. Ние им оказваме хуманитарна помощ. В момента влизат около 150 камиона, вероятно ще достигнат 200 и повече. Храна, лекарства, вода. Все още не съм видял усилията, които бих искал да видя от страна на ООН и международните агенции, за изграждане на техните убежища.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

По-късно премиерите на Испания и Белгия се срещнаха също с палестинския президент Махмуд Абас в град Рамала на Западния бряг, където разговаряха.

Сделката би могло да донесе необходимото облекчение на 1,7 милиона палестинци, които са напуснали домовете си в резултат на продължилите седмици наред израелски бомбардировки, както и на семействата в Израел, които се страхуват за съдбата на своите близки, пленени по време на атаката на Хамас на 7 октомври, която предизвика войната.