Европа

Европарламентът одобри текст, който насърчава многократната употреба на опаковки

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент одобри нов регламент, който трябва да доведе до намаляването на опаковките и отпадъците в ЕС.

Текстът насърчава повторното използване, събиране и рециклиране на опаковки. Много продукти за опаковане за еднократна употреба също ще изчезнат, като леките пластмасови торбички. Според председателя на комисията по околна среда, регламентът може да намали с от 20 до 30% 80-те милиарда тона опаковки, произвеждани всяка година в Европа.

 

Вероятно това е един от най-лобистките текстове. Например, "Макдоналдс" лобира да запази модела за еднократна употреба. При него използвате всичко само по веднъж. Алтернатива на това е предложението, за което настоявахме. То означава, че когато сте в ресторант на някоя верига и не вземате храна за вкъщи, защо трябва да използвате чаша за еднократна употреба? И не само чаши. Защо?

Паскал Канфен – председател на комисията по околна среда в ЕП ("Обнови Европа")

Законодателството има за цел да забрани ненужните опаковки и да насърчи бизнеса да направи всички опаковки рециклируеми до 2030 г. ЕС ще определи задължителни квоти за повторна употреба на различни опаковки, например стъкления албалаж. Някои държави поискаха изключения, за да защитят интересите на своите производители. Например Франция, която иска да запази дървените кутии за прочутото си сирене камамбер.

 

Тези опаковки в сегашния си вид са биоразградими, направени са от светло дърво и следователно не представляват проблем за околната среда. Зад всичко това сто цял хранителен сектор, който дава хиляди работни места. Всички тези структури трябва да бъдат запазени.

Жан-Пол Гаро – член на групата "Идентичност и демокрация" в ЕП

В крайна сметка дървените кутии за камамбера са спасени, но необходимостта от намаляване на отпадъците остава. Всеки европеец произвежда близо 190 кг отпадъци от опаковки на година.