Европа

Европейската комисия създава водородна банка

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Европейската комисия е на път да създаде водородна банка, която да насърчи употребата на водород от възобновяеми източници и така да разшири енергийния микс в блока. 

Идеята е да се осигурят 800 млн. евро финансиране, което едновременно да помогне на индустрията и да стимулира частните инвестиции. Водородът има ключова роля за декарбонизацията, която е свързана с целите на Зелената сделка до 2050 г. 

 

Искаме ясно да покажем, че сме световен лидер в използването на новите технологии и че можем да заменим изкопаемите горива с водород. Можем да произвеждаме стомана с много ниски или никакви въглеродни емисии. Можем да имаме автомобили, автобуси, влакове, дори самолети и кораби, задвижвани с водород, който не замърсява.

Марош Шефчович, зам.-председател на Европейската комисия

През 2022 г. водородът представлява около 2% от общото потребление на енергия в Европейския съюз. Той се използва предимно за производство на пластмаса и торове. До края на десетилетието приоритет на блока е това да се промени. 

Енергийната криза, пред която се изправи Европа, особено заради руската инвазия в Украйна, показа колко сме зависими. В същото време можем да произвеждаме водород в Европа, главно в страни с много вятър и много слънце. Затова Испания, Ирландия и Дания за перфектни държави за производството на водород. Честно казано, имаме нужда и от внос, затова приветстваме Южна Африка, Бразилия и Саудитска Арабия.

Йорго Чацимаркакис, главен изпълнителен директор на Hydrogen Europe

Някои проекти вече са в ход. Германия и Великобритания преговарят за изграждането на 400-километрова тръба за пренос на водород под Северно море. Сходен план имат Испания и Франция.