Общество

Радан Кънев за "Зеления преход": Негласният смисъл е Европа да бъде независима от китайската индустрия

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер
Radan Kanev Krugla Masa Снимка: Euronews Bulgaria

Още при представянето на Зеления преход стана ясно, че той има гласна и негласна функция. С тези думи евродепутатът Радан Кънев откри кръглата маса „Европейски регламенти за нулеви емисии. Да превърнем предизвикателствата пред България в успешен път за развитие“, на която той бе домакин. По думите на Кънев едното предназначение на прехода - официалното, е чисто екологично. Негласният смисъл от него е Европа да бъде независима от китайската индустрия, каза Кънев.

Дискусията по темата се проведе в зала "Запад" в сградата на парламента на пл. "Народно събрание".  В нея участваха министрите на икономиката и на околната среда и водите, експерти и научни, образователни и бизнес структури. Да се включат бяха поканени и над 20 депутати от парламентарно представените партии и коалиции. Заради обсъждането на конституционните промени в пленарна зала обаче те не се включиха в дебата.

С едни от последните си действия във връзка със Зеления преход Европейската комисия предложи два регламента - за нетните нулеви емисии и за критичните суровини.

"Последните две решения на Европейската комисия са първите регламенти в правилна посока за последните четири години", коментира Радан Кънев. 

Регламентът за нулевите нетни емисии има за цел да увеличи производството на чисти технологии в Европейския съюз. Този за критичните суровини цели да се стимулира производство им в Европа, което да намали вноса от трети страни, който би поставил Европа в зависимост.

"Новите два регламента за едни ще са трудност, а за други - предизвикателство. Надявам се ние да сме от вторите", каза председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия Никола Рангелов.

Икономическият министър Богдан Богданов смята Зеления преход за необходимост, която ще осигури на децата живот в един по-чист и екологичен свят. Осъществяването му обаче трябва да бъде разумно и внимателно: "Трябва да съобразим прехода с нашите възможности", заяви министърът. 

Представителите на бизнеса, които взеха участие в кръглата маса, призоваха държавата да припознае именно тях като естествен партньор по пътя към Зеления преход, тъй като той отваря работни места и стимулира икономиката: "Изключително необходимо е освен енергийната стратегия, за която преди дни имаше споразумение, да се изготви и индустриална стратегия", отбеляза Добри Митрев от Българската стопанска камара.

Участвалите в кръглата маса се обединиха около мнението, че в световен мащаб индустриален лидер е Китай.