Европа

Украинските сили използват американски гаубици на бойното поле

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Бойни подразделения от украинската пехота използват ефективно на фронта американски артилерийски системи М777. Миналия месец САЩ изпратиха на Украйна поредната партида от тези 155-мм мобилни далекобойни гаубици. Системите са част от американската военна помощ за противодействие на пълномащабната руска инвазия срещу Украйна.

В завидимост от вида наизползвания снаряд, гаубицата М777, със скорост на стрелба до 5 изстрела в минута, има обсег от 24 до 30 км.

 

От 2014 г, когато руски крак мина границата с Украйна, ние спряхме да бъдем приятелски народ. Сега за мен братска нация е Европа. Към която вървим бавно, но със сигурна стъпка. 

"Енот" – украински военнослужещ

Над 30 държави са изпратили голямо количество тежки оръжия и военно оборудване на Украйна. Киев иска още, за да може да противодейства ефективно на далебойната артилерия на руснаците.В Харковска област се водят интензивни боеве, като основната тежест се носи от точната артилерийска стрелба. 

 

Хората на фронта се изтощават, изморяват и е много важно да им дадем емоционален заряд, емоционална подкрепа. Хората трябва да знаят за какво се борят, чии внуци са. Ние сме потомци на украински казаци, бойци от украинската бунтовническа армия. Ние сме мирна страна, но веднага станаме войнствени, когато ни нападнат.

Роман Семениха – историк

Украинските войници не губят кураж, макар противникът да ги превъзхожда както числено, така и по броя и вида въоръжение. Нещо повече – висшото военно командване подготвя контранастъпления в няколко направления, като едно от тях е Харков на север.