Свят

Управата на Канбера цели до 2045 г. 30% от града да е в дървета

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

За да може Канбера да запази прозвището си "столицата на храстите", улиците ѝ трябва да изпълнени с растителност. Но картината, която се разкрива след поредната серия от строежи в града, е съвсем различна. Това кара някои жители на града да се притесняват.

"Знаем, че уличните дървета са наистина важни за защитата ни от изменението на климата, но също така и за нашето биоразнообразие", казва д-р Софи Люис, комисар по въпросите на устойчивото развитие и околната сред.

През последната финансова година управата на Австралийската столична територия не е постигнала целта си за засаждане на дървета. Те не са достигнали 30-те процента желан растеж. Причините са лошото време и липсата на персонал.

"Ако погледнем тенденцията, ето какво е наистина важно - да продължаваме да изпълняваме целта си година след година. Независимо от това дали е вали или не", допълва тя.

Това е особено вярно за новозастроените райони, където дървесната покривка може да намалее до десет процента. За Люис е важно да се засаждат нови дървета и да се прави всичко възможно да се полагат грижи за тях. А изборът и намирането на подходящото дърво за подходящата улица е доста трудно.

 

Разполагаме с чудесна градска гора, но знаем, че имаме зони, в които трябва да засадим нови дървета, както и зони, в които трябва да заменим дърветата, особено в някои от по-старите ни предградия.

Ребека Васароти, министър на околната среда

 

Изменението на климата също трябва да бъде взето предвид. За местната власт постигането на 30-процентно покритие с дървесна растителност до 2045 г. е осъществимо. И обещанието е, че тези дървета ще бъдат засадени навсякъде в града. Местната управа също така работи и по нови закони, защитаващи сигурността на растителния свят.