Общество

Заради сухия сезон: Все повече коали и кенгура падат жертви на катастрофи в Австралия

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Да удариш кенгуру на пътя в Северната част на Австралия не е нещо необичайно. Но с началото на сухия сезон броят на сблъсъците с диви животни се увеличава. И не само кенгурата са ранявани или убивани. Катастрофи има с крокодили, коали и дори кучета динго.

С наближаването на зимата става все по-студено, а пътищата са топли през нощта, така че доста животни излизат на пътя, за да се стоплят, и след това биват блъснати от кола.

др. Стивън Кътър - ветеринар

За втора поредна година град Катерин е на първо място в списъка на катастрофите с диви животни в страната, според застрахователните искове, подадени през 2022 г. А данните показват и, че един от всеки седем шофьори не знае какво да прави, ако блъсне животно.

Ако пред вас изскочи животно, ви препоръчваме да не се поддавате на изкушението да се опитате да го избегнете. Въпреки че това може да звучи странно, нашият приоритет е да защитим себе си, пътниците, и другите участници в движението.

Кал Дуайт - застраховател

Друг основен съвет при удар е да не потегляте веднага. Ако ударите диво животно е доста важно да спрете и да проверите дали с него няма бебе съветват ветеринарите. Всички ветеринари са обучени да се грижат за ранени диви животни. Те споделят, че е важно да занесете спасените бебета при тях възможно най-скоро, за да увеличите шансовете им за оцеляване.