Музика

DJ Mascota & D-Trax: Обичаме българската музика

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

И двамата с D-Trax обичаме българската музика. Смятаме, че тя има място в клубовете и сетовете на DJ-ите и това не ни е първият път, в който ремиксираме български парчета. Ремиксирахме "Ела изгрей" на DJ Dian Solo и Камен Воденичаров, "Зайди, зайди" също така и т.н. Не се замесваме за първи път с българската музика. Харесва ни и затова го правим.

Това казаха в новата рубрика на Euronews Bulgaria и Euronews радио - Euronews Music - най-хитовите български диджеи DJ Mascota & D-Trax.

За парчето "Повече" поканата дойде от Саня Армутлиева. Тя ни предложи да направим ремикс, а ние се съгласихме. Това е историята.

Ние сме слушали парчето и преди това предложение. Много хубава българска песен. Искаме да поздравим Миро и ALMA за нея.

Нашето мнение с Mascota също беше, че тя заслужава една по-клубна версия, на която вече хората могат да избухнат.

Интересното е, че за миналата година според класацията на ПРОФОН, която е според излъчванията в радиата и телевизиите, на първо място беше "Повече", а на второ бяхме ние с "La musica suena". Освен, че и двете ги чувахме навсякъде, когато излезе "Повече" така разбрахме и за нея. Видяхме го в класацията за първи път след като това парче измести нашето, и си казахме, а, коя е тази песен... И така го чухме за първи път.

Смятаме, че, ако гледаме от бизнес гледна точка е най-добре вторият да ремиксира първия и така нещата се случват. Това в кръга на шегата. Музиката си е музика и тя е страхотна.

"Мисля, че MASCOTA & D-TRAX са супер, просто никога не съм очаквала точно тази песен да има такава клубна версия. Но след реакциите, които получавахме за нея беше редно тя да има и по-жива версия. За първи път се засичаме с тях и се надявам още неща да съживят в бъдеще", каза певицата АЛМА.

Eсенният ми микс "Autumn Winter Fashion 2023-2024" има за първи път 3 парчета, които имат нашия почерк. Това са песни, които сме продуцирали ние. Ние често правим и ремикси, които не издаваме, а само ги слагаме в такива компилации. Това е една от причината хората да слушат много тези миксове, защото те съдържат неща, които няма къде да чуят освен в тях или на наши участия. Есенният микс стана много готин. Аз направих една пауза през последните няколко години заради това, което се преобърна в света през последните години с пандемията. Искам да правя такива компилации, когато има достатъчно добра музика. Преди ги правех по 4 пъти в годината, но ми беше понякога трудно да намеря добра музика, а феновете ме питаха постоянно кога ще излезе нов сет. Сега съм ги направил 2 пъти в годината, като една от причината да ги разредя е и нашето InMotion Radio Show, което се появи. Ние пък там решихме да направим best, когато свърши сезона от лятото. Записваме на живо най-доброто, което сме пускали и го пускаме в нашия канал. Затова има такава пауза между сетовете и малко ги разредих, защото има и други неща. Но през годината минимум три неща правим с музика, която смятаме, че към този момент е най-добрата. Плюс нашите ремикси и неиздавани неща.

Не искаме да издаваме тайни какво ще излезе от нас през следващата година, но се очакват доста интересни неща. Ще има доста съчетания от няколко песни в едно, което е най-големия пиниз при нас.

Фитнесът лично за мен не е за самата фигура толкова, колкото за дисциплината, която ни дава. В пандемията за съжаление много хора ги налегна мързелът, както ме налегна и мен. Много от нещата, които знам, че мога да ги свърша днес просто ги оставям за утре. Загубихме житейския ни ритъм. Това е главната причина да обърна такова внимание на фитнеса.

Аз лично съм получавал не веднъж отстъпки от магазини, които слушат нашата музика. Специално за авторските права, много магазини и фитнеси пускат нашите сетове от интернет или си ги свалят от нашия сайт, но с правата е сложно, защото една част от тази музика е наша авторска, друга част не е, защото, ако са само авторски нещата в сет-а на един DJ, то той ще бъде гарантирано много скучен. Там се слагат актуални неща, на които хората се кефят. Ако съответният обект си плаща той трябва да предостави плейлист - какво е пускал, а един човек занимаващ се с търговия не ги знае тези неща. Може би трябва да се помисли в бъдеще за някакви устройства, които да засичат музиката в такива обекти, в радиата, в телевизиите, и като се проверяват тези неща автоматично да попадат в дружествата за колективно събиране на авторските права. Нас иначе много ни радва това нещо, че във всички тези обекти из страната въртят нашата музика. В последните години все пак доста се променят приходите от дигитална дистрибуция, а преди въобще не беше така. Явно дигиталният свят започва да придобива облика, който трябва да има.

Най-накрая можем да обявим откъде имахме ток по време за заснемането на сета ни "The Best Of InMotion Radio Show Season 03" в Тюленово.

Това ни е третият такъв сет. На първия ни обвиниха, че плеърите ни не са включени и всичко е бутафория. Няма смисъл да правим такова нещо, ако е така. Ние можем да си пуснем сета така или иначе с картинка, както правим с някои други сетове. За да го записваме това нещо на живо, значи го правим на живо и няма как да не е така. Ние на практика ще умрем от скука, ако 2 часа просто се правим, че пускаме нещо.

Въпросният сет - The Best Of InMotion Radio Show Season 03, който снимахме на една скала между Тюленово и Шабла беше направен с помощта на генератор на бензин. Той ни беше достатъчен за да захраним плеърите и тонколоните и се надявахме да не спре. Генераторът всъщност се появява около 20 пъти на кадрите в сета, просто хората не са обърнали внимание, иначе той се вижда, че е оставен в нищото.

Вижте цялото интервю във видеото.