Свят

Израел е атакувал къщата на високопоставен лидер на Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските сили съобщиха, че са атакували къщата на високопоставения лидер на Хамас Исмаил Хания в Газа. Те твърдят, че домът му е "използван като терористична инфраструктура" и "място за срещи на висши служители на организацията". Хания бе избран за ръководител на политическото бюро на Хамас през 2017 г., но от няколко години живее в Катар.

„Без продължителни хуманитарни паузи, ако заложниците не бъдат освободени“

Сраженията в палестинския анклав продължават. Най-малко 50 души са загинали след израелска въздушна атака. От своя страна израелските военни показаха оръжия, скрити от Хамас в болницата Ал Шифа. Външното министерство на страната заяви, че няма да има "продължителни хуманитарни паузи" в Газа, ако заложниците не бъдат освободени. Това стана след като Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която призовава за "спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа".

А по време на пресконференцията след срещата с президента на Китай Си Дзин Пин, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е "леко обнадежден", че може да се стигне до сделка за освобождаване на заложниците, държани от Хамас в Газа. Той допълни, че войната на Израел срещу Хамас в Газа ще спре едва когато способността на войнстващата групировка да убива и ранява израелци бъде изтрита.

Мисля, че единственият краен отговор тук е да се създадат две държави. Трябва да стигнем до момента, в който ще има възможност дори да разговаряме, без да се притесняваме дали Хамас ще продължи да се занимава със същите дейности, които е извършвала в миналото.

Джо Байдън, президент на САЩ

Израелските сили за отбрана съобщиха, че са реагирали на "редица изстрелвания към израелска територия" от Ливан. От Тел Авив също така заявиха, че са използвали танкове, за да ударят наблюдателен пост на Хизбула в Ливан. Междувременно телевизионният канал на Хизбула "Ал Манар" съобщи, че групировката е атакувала израелски военни обекти по границата с Ливан, където се твърди, че са били обстрелвани села.

По-рано стана ясно, че в Токио е арестуван мъж, който се е врязал с колата си в бариера на около 100 м от израелското посолство. Един полицай е бил ранен. Видеозапис от инцидента показва автомобила, след като е пробил барикадата. Японският телевизионен оператор NHK съобщи, че мъжът, който е на 50 години, се смята за член на дясна групировка.