Свят

Израелските сили щурмуваха най-голямата болница в Газа (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили влязоха в най-голямата болница в град Газа в „целенасочена операция“ срещу Хамас, както я определиха. Войници и танкове са били забелязани на територията на медицинския комплекс, който според Тел Авив, служи като команден център на екстремистката организация.

Свидетели, цитирани от БиБиСи, разказват, че израелски войници влизали от стая в стая и разпитвали хората. Командоси от специалните части са влезли в главното спешно отделение на „Ал Шифа“.

Предложихме да дадем гориво, дори поставихме една туба в район, контролиран от израелските сили. Болницата трябваше да изпрати линейка, за да вземе горивото. Но не го направиха. Смятаме, че е така, защото Хамас са им казали да не го правят.

контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Израелските военни съобщиха, че са донесли кувьози, храна за бебета и медицински консумативи в „Ал Шифа“. Израел обвинява Хамас, че управлява команден център в тунели под болницата, а САЩ потвърждават тази информация.

Палестинското движение отрича и казва, че нападението срещу болницата е военно престъпление, тъй като стотици цивилни са се укривали там заедно с пациенти. В по-ранно изявление Хамас заяви, че държи президента на САЩ Джо Байдън отговорен за нападението.

Белият дом излезе с позиция, че цивилните и пациентите трябва да бъдат защитени.

Израел започна военна операция срещу Газа след атаките на Хамас от 7 октомври, при които 1200 израелски граждани бяха убити и около 240 взети за заложници.