Свят

Израелската армия: Хамас е държал заложници в болница

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия разпространи видеозапис, съдържащ кадри на детска болница в град Газа, където, според нея, са били държани заложници от Хамас след атаката от 7 октомври.

Виждат се и оръжия, за които се твърди, че са открити в лечебното заведение, както и стаи в мазе, където се смята, че екстремистите са държали някои от 240-те заложници, отвлечени при първоначалното нападение.

Сега влизаме в стая, където подозираме, че са държани заложниците. Погледнете тази стая... Сложили са завеси, зад тях няма нищо, само стени. Няма причина да слагате завеси тук, освен ако не искате да снимате заложници и да разпространите филм с тях... Ето и още доказателства – намерихме списък на арабски език, в който е написано, че е започнала операция срещу Израел на 7 октомври. Това е списък на пазачите на заложниците, в който всеки терорист е написал името си и смяната, в която е пазел заложници.

Контраадмирал Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана

Освен стаята, в която са били държани заложници, Хагари показа и друго помещение в детската болница "Рантизи", в която са подредени жилетки с експлозиви, автомати, гранати и ръчни противотанкови гранатомети.

Криминалисти ще изследват мястото. Говорителят добави, че израелските сили са влезли в болницата ден след евакуацията на последните пациенти.

Горивото в болница "Рантизи" е свършило миналата седмица и Израел нареди на хората да напуснат, докато провежда наземна операция срещу бойците на Хамас.

Град Газа, най-голямата градска зона в обсадената територия, е в центъра на кампанията на Израел за ликвидиране на Хамас след смъртоносната атака на въоръженото крило на групировката срещу южен Израел на 7 октомври.