Свят

ЕС осъди Хамас и призова Израел за повече „хуманитарни паузи“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Страните-членки на Европейския съюз осъдиха "Хамас" за това, че използва болници и цивилни граждани като "жив щит" във войната срещу Израел. По време на срещата на министрите на външните работи на блока върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел представи изявлението, което издаде от името на 27-те държави, като проява на единство след седмици на често противоположни изявления за това как съюзът трябва да подходи към войната между Израел и "Хамас". 

 

В това изявление на 27-те държави-членки на ЕС ние искаме незабавни паузи на боевете. Казвам това в множествено число. Не една единствена, а няколко паузи. Но това е цел. Тези незабавни паузи и хуманитарни коридори трябва да бъдат създадени, за да се посрещне тежкото положение на хората в Газа. Искаме от Израел да прояви максимална сдържаност, за да спаси живота на цивилното население. Осъждаме използването от Хамас на хора и болници като щитове. Те трябва да освободят и израелските заложници.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че разбира импулса за прекратяване на огъня, но допълни, че" импулсите не са достатъчни, за да се гарантират сигурността и мира". Бербок коментира и помощта за Украйна, като увери, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна и предупреди, че руският президент Владимир Путин "се радва твърде рано", ако смята, че войната между Израел и Хамас ще отклони вниманието на Европа от Украйна