Свят

Двете най-големи болници в Газа вече не функционират

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

С автобуси, камиони, каруци и дори пеша – всеки ден палестинци поемат на път от северните към южните части на Газа в опит да избягат от размяната на удари между Израел и Хамас. Сред тях е и Феда, която е родила наскоро. Семейството ѝ едно от хилядите, които решават да напуснат дома си.

Направиха ми цезарово сечение в болницата и раната все още е прясна. Уморена съм, кракът ме боли. Армията на окупаторите атакува болницата с танкове и булдозери и ни обстрелва с минохвъргачки.

Феда Шанган, разселена от Северна Газа

За онези, които остават в северна Газа, ситуацията се влошава. Без гориво и консумативи – една след друга болниците спират работа. Съобщава се и за боеве около тях. От Световната здравна организация заявиха, че най-голямото лечебно заведение в Газа – „Ал Шифа“, вече не функционира нормално.

Израелските сили разпространиха кадри, на които се твърди, че носят гориво към болницата. Но директорът ѝ отрече за подобна доставка. Според Израел – от Хамас не са позволили горивото да достигне до „Ал Шифа“.

Тези, които пречат и оказват натиск върху болницата, са ръководството и министерството на здравеопазването на Хамас. Ако болницата поиска, ще помогнем и с гориво, и с преместването на недоносени бебета.

Даниел Хагари, говорител на израелските сили

От Хамас отрекоха да са отказвали доставки на гориво в „Ал Шифа“. А от Белия дом – съветникът по национална сигурност повтори обвиненията на Израел, че ислямистката групировка използва болници като бази за военната си операция.

Има много информация от отворени източници, която показва, че Хамас използва цивилни институции, включително болници, за да складира оръжия, за командване и контрол и за да подслонява бойците си.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ

Зачестяват демонстрациите в Израел, където близки на отвлечени отново настояха за освобождаването на пленените от Хамас. Десетки жени изградиха жива верига в Тел Авив. 

А в Париж десетки хиляди излязоха на поход срещу антисемитизма. Начело на шествието застана премиерът Елизабет Борн. В него се включиха председателите на парламента, лидери на партии и двама френски президенти.