Свят

Външният министър на Израел: Антонио Гутериш не заслужава да ръководи ООН

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш не заслужава да ръководи ООН, заяви израелският външен министър Ели Коен. Той не е насърчил нито един мирен процес в региона. Гутериш, както и всички свободни нации, трябва да каже ясно и силно: "Освободете Газа от Хамас", заяви Коен на пресконференция в ООН в Женева.

 

Смятам, че минимумът е Червеният кръст да се срещне със заложниците. До момента никой не се е срещнал с тях. Нямаме никакво доказателство, че са живи. Доставихме храна, вода и лекарства в Газа, но до днес никой от заложниците ни не се е срещал с Червения кръст.

Ели Коен, министър на външните работи на Израел

Изявлението на министъра е нова критика от страна на Израел към световната организация и то в момент, когато тя скърби за загубата на над 100 свои служители, загинали в Газа

По данни на израелската армия при безпрецедентната атака на Хамас на израелска територия на 7 октомври в ивицата Газа са били отведени като заложници около 240 души. 

Междувременно военните части "превзеха парламента на Хамас, сградата на правителството, полицейското управление на Хамас и инженерния факултет, който служи като институт за производство и разработване на оръжия", се казва в изявление на армията.

Институции на Хамас са били използвани за "военни цели", включително "за обучение при подготовката на нападението срещу Израел" на 7 октомври.