Свят

Йоав Галант: Хамас губи контрол над Газа

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Хамас е загубил контрола над северната част на Ивицата Газа и Израел е постигнал големи успехи в град Газа, крепостта на групировката. Това заяви на специална пресконференция военният министър на Израел Йоав Галант.

В северната част на ивицата Газа, Хамас загуби контрол. Всъщност ние контролираме целия горен и централен обхват, северната част на територията и особено град Газа. Няма да има безопасно място в нито една точка, докато не завършим мисията си - да върнем отвлечените по домовете им и да предизвикаме разпадането на Хамас, както на военния, така и на правителствения му потенциал.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Израел се закле да смаже Хамас в Газа след неочакваното нападение на бойците на 7 октомври, при което убиха около 1200 души и взеха около 240 заложници.

Но дори когато войските му контролират все по-голяма част от опустошената северна част на Газа, израелското правителство призна, че не знае какво ще прави с територията след поражението на Хамас.

 

Наш дълг е да спечелим тази война. Победата означава, че Ивицата Газа вече няма да представлява военна заплаха, че организацията Хамас ще престане да съществува и че ако възникне някаква заплаха, ние ще можем да действаме срещу заплахата с пълна свобода на действие.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

В същото време високопоставеният представител на Хамас Осама Хамдан заяви на пресконференция в Бейрут, че битката с Израел все още е в началото. Според него бойците контролирали бойната ситуация на терен.

 

Постигаме разбирателство и след това израелците го отменят и се оттеглят от него. Последният път беше преди два дни. Казвам ясно на семействата на задържаните и на чужденците - ние искаме децата ви да се върнат при вас, но този, който пречи на това, е Нетаняху.

Осама Хамдан, висш служител на Хамас

Западът и Израел са обявили Хамас за терористична организация.

Отговорът на Израел с най-интензивните бомбардировки досега е катастрофално за 2,3 милиона палестинци в Газа. По данни на палестинското здравно министерство са загинали повече от 11 200 души, две трети от които жени и непълнолетни. Около 2 700 души са обявени за изчезнали. Почти цялото население на Газа се е струпало в южните две трети на малката територия, където условията се влошават.