Свят

Първият камион с гориво за Газа премина през пункт „Рафа“

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

На контролно-пропускателния пункт „Рафа“ пристигна камион с гориво, докато група притежатели на чуждестранни паспорти се готвеха да напуснат обсадения анклав

Това е първото количество, около 24 000 литра, което влиза в обсадения анклав от началото на войната между Израел и Хамас на 7 октомвриДосега израелските власти отказваха да пуснат гориво в Газа, заявявайки, че то ще бъде пренасочено към Хамас

Първата цистерна ще бъде използвана само за Агенцията на ООН за палестинските бежанци, за да продължи да доставя ограничени количества храна и лекарства от Египет. Тя осигурява основни услуги на повече от 600 000 души, приютени в силно пренаселените училища и други обекти, управлявани от ООН в южната част на странатаГоривото не може да се използва за болниците в региона или за обезсоляване на вода. Количеството се равнява на едва 9% от това, което е необходимо ежедневно за поддържане на животоспасяващи дейности. Решението за разрешаване на влизането на гориво е взето по искане на САЩ, заявиха от израелския военен щаб.

По-рано на границата в „Рафа“ десетки евакуирани чакаха търпеливо да преминат пункта. Общо 644 души са преминали от Газа в Египет. Сред тях са 587 души с двойно гражданство. Други 37 са палестинци, които са тежко ранени или болни, и 20 техни придружители. Палестинка с норвежко гражданство, осъзнава какъв късмет има, но все още ѝ е трудно да се сбогува.

 

 

Чувствам се така, сякаш тялото ми си отива без душата ми. Сега оставям всичко зад себе си - мечтите си, семейството си и всички, които познавам.

Toя ал-Заян, палестинка с норвежко гражданство

Условията в Ивицата Газа се влошават, тъй като бомбардировките продължават да разрушават сгради. Жителите разказват, че хлябът е оскъден, а рафтовете на супермаркетите са празни. Готви се на дърва поради липса на гориво. Централното електроснабдяване и течащата вода не работят от седмици в цяла Газа.

 

Това, което е шокиращо, е, че целият свят ни наблюдава и не си мърда пръста. Призоваваме арабските държави, както и европейците, да се опитат да спрат тази война. Ние наистина имаме нужда тази война и геноцид, който израелците извършват спрямо палестинския народ, да спре.

Несрейн Абу Ауда, палестинка с ирландски паспорт

Войната между Израел и Хамас избухна, след като при изненадващата атака, групировка уби около 1200 души и залови около 240 пленници. Оттогава Израел уби хиляди палестинци и отприщи мащабни разрушения в Газа.