Свят

Близки на похитените от Хамас тръгнаха на мирен поход от Тел Авив до Йерусалим

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Във вторник семействата на заложниците, заловени от Хамас на 7 октомври, започнаха протестно шествие от Тел Авив до Йерусалим.Израелските военни междувременно разкриха, че 19-годишната военнослужеща Ноа Марсиано, е първият известен заложник убит в плен. Семействата на другите заложници започнаха шествието с минута мълчание в памет на Марсиано. Преди началото на похода някои от членовете на семействата говориха пред пресата и призоваха за освобождаването на техните близки.

Племенницата ми е на три години, племенникът ми - на осем, а братовчед ми - на 12. Отвлечени са майка ми, сестра ми, съпругът на сестра ми и леля ми. Всички те бяха отвлечени преди 39 дни. Те не разполагат с повече време. Не знаем как се отнасят с тях. Не знаем дали имат храна и вода. Аз дори нямах време да оплача баща ми, който беше убит на 7 октомври.

Ювал Аран

Моля международната общност да окаже натиск не върху Хамас, а върху Червения кръст, за да може той да предприеме действия и да се погрижи за нашите деца в Газа. Те са болни. Те са ранени и аз искам да се погрижат за тях.

Илан Зехарая

Хамас обвинява Израел в "протакане" по време на обсъжданията за възможно освобождаване на заложниците, които се водят с посредничеството на Катар. На този фон лидерът на "Ислямски джихад" Зиад ан Нахала коментира, че начинът, по който се водят преговорите за освобождаване на заложниците, може да принуди групировката му да не се съгласи да сключи каквато и да било сделка.