Euronews Уикенд

Зеленски: Отговорните за терора срещу Виница ще бъдат наказани

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Украинският президент Володимир Зеленски отново обеща да изправи пред правосъдието всички отговорни за смъртоносната атака срещу град Виница в Централна Украйна. Ракетната атака срещу Виница уби най-малко 23-ма души. Сред загиналите има три деца: 4-годишно момиче и две момчета на 7 и 8 години. Близо 200 души са потърсили медицинска помощ, а 80 остават в болница.

 

Украинци и украинки, Европейският съюз обяви първите подробности за нов, седми пакет от санкции, който се подготвя срещу Руската федерация, и задачата на украинските дипломати е да направят всичко, за да засилят този пакет. След атаката срещу Виница и други терористични атаки на руската армия, окупаторите трябва да усетят какво означава справедлив отговор на терора.По-специално, това ще се усети благодарение на санкциите. Идентификацията на всички виновни за атаката срещу град Виница вече започна. Както на национално, така и на международно ниво ще направим всичко необходимо руските убийци да отговарят за това, което са направили. 

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски осъди остро и атаките срещу южния град Николаев. Русия е ударила университети в този град. Украинският лидер разкри, че САЩ подготвят нов пакет с военна помощ за страната му, който ще включва компоненти за бойната авиация. Парите ще бъдат разписани в бюджета за отбрана на САЩ за следващата фискална година. 

Русия е обстрелвала с ракети град Днипро, предаде Ройтерс, позовавайки се на регионалните власти. Били са улучени промишлено предприятие и оживена улица до него. Загиналите са трима, други 15 са ранени. Общо 6 ракети били изстреляни по Днипро, като украинската ПВО е свалила четири. За удари беше съобщено и на други места в Украйна. Областният управител на Полтавска област Дмитро Лунин каза, че е имало експлозии в град Кременчук.