Политика

Ген Съби Събев: Пресилено е да се каже, че отбранителната ни политика е провал

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Не виждам провал в отбранителната политика на България. Това е доста пресилено да се каже – все едно, че нищо не се прави. Това не е така.“

Так ген. Съби Събев коментира мотива на опозицията да иска вот на недоверие на правителството, формулиран като „провал в политиката по отбрана и национална сигурност“.

От месеците, в които имаме нов екип в Министерството на отбраната, има редица постижения, които трябва обективно да се признаят, смята той.

„Едно от тях е, че Министерството на отбраната доста бързо приключи и предложи за обществено обсъждане нова отбранителна стратегия на страната – старата е от 2016 година. Предстои нейното приемане, посочи ген. Събев.

„Провежда се стратегически преглед на отбраната и се очаква – най-вероятно февруари – „Бяла книга“ по отбраната. Да се очертае отбранителната политика докъм 2033 година“, добави той.

„Вземат се много енергични мерки, за да се изведат на финалната права някои доста закъснели модернизационни проекти – например, новата бронирана бойна машина на пехотата“, каза още генералът.

Според него, вероятността Европа да не успее да изпълни обещанието си към Украйна за предоставяне на един милион снаряда до пролетта, се дължи на факта, че основните мощности за боеприпаси на страните от ЕС са ангажирани с поръчки към трети страни.

Но ако поръчките се преструктурират и се засилят повече към Украйна – включително и от страни, които произвеждат старите калибри от времето на Варшавския договор – мисля, че необходимото количество може да се набави“, убеден е ген. Събев.



Цялото интервю вижте във видеото.