Политика

Гласуването на вота на недоверие ще е в четвъртък в 13:55 ч. (Обновена)

От Euronews България Euronews България

След няколко часови препирни основно между представители на опозицията и ПП-ДБ, като се чу дори призив от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова да бъде сформирано „програмно правителство“, разискванията по втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел“ приключиха в 13:55 часа. В четвъртък, точно  24 часа след края на дебатите в зала, той трябва да бъде и гласуван.

Инициативата за вота е на социалистите и е подкрепена от "Възраждане" и "Има такъв народ", както и от независимия депутат Радостин Василев.

Мотивите рано сутринта представи зам.-председателят на Народното събрание от БСП Кристиан Вигенин. Той изчете написаното в проекторешението, в което основната теза е, че българското правителство е лишило страната от боеспособност в името на политически удобни, но военно вредни интереси и с това е направило страната тежко уязвима.

"Това не са просто мотиви, а хладна и безпристрастна оценка на пълната несъстоятелност на правителството в сферата на отбраната. Провалите следват един след друг. Няма невинни сред вас, които станахте негови съучастници, като го подкрепихте при избора му, след това и при първия вот на недоверие. Призоваваме ви утре да сложим заедно край на агонията и да дадете шанс на ново управление. Става болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не ако правителството си отиде, а ако то остане", заключи Вигенин.

"Пропаганда, лъжи и обиди"

В края на разискванията по вота на недоверие премиерът Николай Денков също взе думата. В обобщението си той заключи, че не правителството, а подходът на опозицията е най-вреден за националната сигурност. След това призова всички народни представители, които се чувстват патриоти, да го отхвърлят в утрешния ден.

Според Денков от искания вот на недоверие са се разбрали четири неща: Година и 9 месеца след началото на войната "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" са признали, че Руската федерация води агресивна война срещу Украйна, която създава заплаха и за България. Затова добави, че националната сигурност изисква всички партии без изключение да призоват Русия да спре войната и напусне завоюваните територии; закупуването на съвременна техника е повод за ожесточени критики от опозицията - "за щастие не се интересуваме от дребнави интриги като тази, а последователно развиваме бойните способности с модерни средства за отбрана"; "Възраждане" не се интересуват от съдбата на българите в окупираните от Руската федерация територии в Украйна; истината няма никакво значение в дебатите по вота, а се използва само пропаганда, лъжа и обиди, защото опозицията отново няма истински аргументи.

Изказването му бе посрещнато със скандирания "Оставка" от парламентарната група на "Възраждане".

 

"Не съм в конфликт на интереси"

По повод обвиненията на БСП, че е в конфликт на интереси, които са свързани с договор за доставка на безпилотни летателни апарати, военният министър Тодор Тагарев заяви от парламентарната трибуна по време на дебата за вота на недоверие, че е отдавна е готов с отговора на този въпрос, но така и не получава възможност да им отговори публично. "Ръководството на БСП обаче използва случая за публична и персонална атака срещу мен", отбеляза Тагарев и след това отхвърли всички обвинения: "аз и съпругата ми нямаме никакъв интерес или участие в дейността на фирма "Телесис", каза той.

Тагарев поздрави вносителите на вота, че в мотивите си отбелязват, че все пак Русия води война срещу Украйна. По думите му ако Русия постигне целите си в тази война България може да стане обект на потенциални въздушни удари с ракети и дронове.

"Ако стъпим на тази констатация, ние сме много близо до постигането на консенсус, който създава добра основа за създаването на национална, а не партийна отбранителна политика", заяви Тагарев.


В края на изложението си той добави, че правото няма да възтържествува, ако Русия остане дори и на 1 кв.км от Украйна. "Ако Украйна загуби, гответе се да удвоите ресурсите за отбрана. Подкрепата за Украйна е наш стратегически интерес. Редът ще бъде възстановен, само ако авторитарния режим на Путин загуби тази война. Този вот не недоверие не отразява обективното състояние на армията и затова приканвам да бъде отхвърлен", посочи военният министър.

Той все пак призна, че най-сериозен е въпросът за хората в отбраната като по думите му най-тежко е положението в сухопътните войски. Във връзка с тази тема Тагарев на свой ред обвини вносителите на вота, че водената от тях "масирана дезинформационна кампания" е довела до отлив на желаещи на постъпване на кадрова военна служба във въоръжените сили или за кандидатстване във висшите военни училища.

"Като виц"

След това лидерът на левицата Корнелия Нинова отговори и на министъра на отбраната Тодор Тагарев. “Днес разбрах, че с едно изказване против войната в Украйна, за спиране на огъня и за търсене на мирни преговори за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, съм станала персонална причина за некомплекта в българската армия. Изказване направено през юни 2023 г. за некомплект, който съществува от поне 15 години. Това звучи като виц и то е виц", каза Нинова. 

По думите ѝ изказването на Тагарев само доказвало, че той е неподходящ за Министерството на отбраната. "Това е доказателство защо ГЕРБ трябва да натисне копчето за падането на този кабинет", смята Нинова.

Без подкрепа

След призива на Нинова към ГЕРБ, лидерът на партията Бойко Борисов коментира в кулоарите на НС, че "този вот е безсмислен и ние няма да го подкрепим". Той се аргументира с думите, че в последните 10 години партията му е направила много за въоръжаването на българската армия.

"Искам да напомня на Кирил Петков, че беше петък вечер, към 5 и нещо, и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев - ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана", разказа още Борисов по отношение на балотажа в София за кмет. "Казах - гласувайте за кандидата на правителството. Той в прав текст ми каза, че правителството ще падне, ако не вземат София", разкри какво е задържало кабинета на акад. Николай Денков.

"ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии – "Възраждане" и БСП, смята лидерът на ГЕРБ. "Ако гласува с тях в София (Кирил Петков - бел ред.) ще го питам по каква работа стоят в евроатлантическа коалиция", каза още той.