Политика

Кабинетът „Денков“ оцеля след първия вот на недоверие (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Правителството на Денков-Габриел оцеля в първия вот на недоверие, внесен от опозицията заради провал на кабинета в сектор "Енергетика".

С внушително мнозинство от 143-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС вотът на недоверие беше отхвърлен. "За" гласуваха вносителите от "Възраждане", БСП, ИТН и независимият Радостин Василев. Нямаше въздържали се.

БСП предложиха да се гласува със ставане от място и всеки да казва своя глас. Със 106 гласа "против" срещу 104 гласа "за", предложението на социалистите беше отхвърлено.

„Както цялата група на БСП така и аз гласувах убедено за вота на недоверие, защото системното унищожаване на българската енергетика продължава с ударни темпове. България е сред най-енергозависимите страни в ЕС и продажни политици нямат право с лека ръка да я лишават от въглищната енергетика”, заяви Георги Гьоков от БСП. Той определи правителство като “престъпно” и посочи, че според него то ще доведе до “предизвикан колапс в енергетиката ни”.

Депутатът от “Възраждане” Стоян Таслаков обясни, че те са гласували за вота на недоверие по няколко причини като една от тях е гласуваната през изминалата седмица пътна карта за климатична неутралност. “Втората причина е обещанието за предоговаряне на ПВУ, при което ние се обединихме миналия парламент да бъде предоговорен с ЕК, нищо не става, лъжа и измама”, каза той и добави, че третата причина е даването на реакторите от АЕЦ “Белене” на Украйна. „Абсолютен провал. Излъгахте хората за пореден път”, уточни той.

Станислав Балабанов от ИТН пък посочи: “За пореден път от ПП-ДБ доказахте, че вие извършихте най-отвратителното, най-унизителното и най-срамното действие срещу българските граждани - да управлявате с най-голямото зло”, каза той.

"ГЕРБ подкрепи правителството, защото както при неговото създаване, така и сега, осъзнаваме, че на България ѝ трябва стабилно правителство. По време на служебните такива нищо не се случваше. Единствено и само редовно Народно събрание и редовно и стабилно правителство може да гарантира перспектива пред страната ни", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя направи уточнението, че подкрепата на ГЕРБ не била даром и не е безрезервна. Атанасова коментира и отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от пленарната зала. Тя посочи, че това се дължи на предизборен ангажимент на Борисов е в Разград.

"Борисов ми се обади лично преди вота, извини ми се, че няма да присъства и ми каза че ГЕРБ ще подкрепи правителството”, потвърди съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Преди ротацията ще направим оценка на всички министри", припомни Атанасова записаното в споразумението за кабинета Денков-Габриел.

Самият премиер Николай Денков пък заяви, че опозицията е тръгнала с погрешен подход, аргументите й са неверни, основават се на лъжи.


„Истината излезе наяве. Нямаше аргументи, които да изискват този вот, само се загуби време и все още се опитват да заблудят хората“, коментира Денков. Той призова да се гледа в бъдещето, вместо да се остава миналото.

„Благодаря на депутатите, които подкрепиха кабинета. Гласовете ни дават основание да продължим управленската си програма“, подчерта още премиерът.

 

БСП започна подписка за нов вот. „Възраждане“ поиска първо да минат изборите

А председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че управляващата коалиция е вредна за България и е сплотена от лични икономически и партийни интереси.

„Нищо добро не ни чака с такова правителство“, предупреди соцлидерът.

„Важното е, че Пеевски беше тука, те правят това, което той каже. Важното е, че Делян беше тука. Борисов се опитва да внуши на избирателите си, че няма нищо общо с ПП и ДБ. Това е последователна тактика, не вярвам народът да е толкова елементарен и наивен“, каза Нинова.

Тя обяви, че БСП са готови с мотивите за втория вот на недоверие.

"Всичко лошо, което се случва в държавата е от гласовете на ГЕРБ. Готови сме с мотивите за втория вот, говорили сме с другите 2 партии, имаме принципното им съгласие, че ще подпишат. Днес трите партии започваме събирането на подписи, ние нашите вече сме ги събрали", каза Нинова и уточни, че следващият вот на недоверие ще бъде заради "провал на политиката в националната сигурност и отбрана".

От „Възраждане“ обявиха, че ще подкрепят втория вот на недоверие срещу кабинета „Денков“, но смятат, че трябва да бъде внесен след края на кампанията.

"Да, ще го подкрепим, но като разговарях с Корнелия Нинова, ѝ казах, че за нас този вот трябва да бъде внесен след края на кампанията, защото към настоящия момент това ще натовари кампания с прекалено много допълнителни събития, които нямат пряка връзка с нея", каза в отговор на журналистически въпрос лидерът на партията Костадин Костадинов.

"Докато те работят за хората, ние ще даваме подкрепа, защото е важно да го има това евроатлантическо мнозинство", заяви депутатът от ДПС Делян Пеевски. Той коментира и идеята на БСП да внесе втори вот на недоверие.

“Пореден цирк. Видяхте - загуба на време на всички и на българския данъкоплатец. Вместо да си вършим работата се занимаваме с цирковете на проруската опозиция”, смята той.