Политика

Само „Възраждане“ биха могли да капитализират вота на недоверие, смята политолог

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Не очаквам изненади утре на вота на недоверие. Все пак и ситуацията е по-необичайна. Освен ротационен кабинет имаме и изостряне на международната обстановка. Този вот на недоверие трябва да бъде четен в контекста на предизборната кампания.“

Това каза в студиото на PrimeTime политологът Теодора Йовчева.

По нейните думи БСП, ИТН и „Възраждане“ имат нужда се изявят като опозиция, особено по ключови за националното управление въпроси.

Полза от вота на недоверие биха имали само „Възраждане“, които успяват да привлекат по-протестно настроените избиратели.

На местно ниво влияят силно личните връзки, познанствата, корпоративен и организиран вот, коментира Йовчева предстоящия вот.

Според политолога Васил Терзиев и Антон Хекимян имат сериозни проблеми, единият от които липсата на опит в тази сфера.

Целта на издигането им е да привлекат периферия, смята Йовчева.

В София няма толкова голяма периферия от гласуващи. В София са крайни позициите – или яростно се отрича управлението на столицата досега, или се отрича алтернативата.

„Единствената периферия са избиратели на „Възраждане“, които не виждам кой от двамата кандидати (Васил Терзиев и Антон Хекимян – бел. ред.) би успял да спечели на своя страна“, каза още Йовчева.

БСП влиза с много лоши позиции в местния вот, посочи политологът.

Според нея ДПС се опитва да подкрепя управлението, без да участва директно в него, защото за тях би било престижно да участват в евроатлантическо мнозинство, без да носи отговорност за управлението, а имиджът на някои политици да бъдат изчистен.

Целия разговор вижте във видеото.