Политика

Опозицията внесе първия вот на недоверие, гласуват го посред предизборната кампания

От Софи Цветкова Софи Цветкова Репортер

Първият вот на недоверие срещу кабинета Денков бе внесен в деловодството на парламента.

Оставката на правителството за провал в енергийната политика поискаха опозиционните партии „Възраждане“, „Има такъв народ“ и БСП.

Тъй като според правилника на парламента разискванията по искан вот на недоверие се провеждат от 3 до 7 дни след внасянето му, депутатите ще прекъснат планираната за предизборната кампания ваканция. Последният им работен ден трябваше да бъде утре и се предвиждаше паузата да продължи до приключването на местните избори - на 6 ноември. 

Вместо това депутатите ще се съберат извънредно следващия четвъртък за разискванията по вота, както и 24 часа след приключването им - за гласуване. 

Трите опозиционни партии защитаваме националния интерес“, обяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

Поводи за вотове на недоверие има поне 26. Надявам се още първият да успее“, каза Георги Свиленски от БСП. Тошко Йорданов се изрази по своя начин: „ГЕРБ и ДПС използват ПП-ДБ като гумено средство за предпазване. По-добре е сега да падне това правителство, защото ако падне по-късно, ГЕРБ и ДПС ще отнесат шамарите“.

Освен трите формации, под исканото недоверие се е подписал и независимият Радостин Василев.

Повод за общата инициатива е споразумението, което парламентът прие след няколкодневни блокади по пътищата, организирани от синдикатите на миньорите и енергетиците. Недоволството частично продължава и в момента.

Заедно трите партии плюс Василев имат 72 гласа. За успешно сваляне на правителството са нужни поне 121, ако кворумът в пленарната зала е пълен.