Местни Избори 2023

Първи дуел: Хекимян обеща нови стандарти с нови хора, Терзиев – да не се примирява с посредствеността

От Euronews България Euronews България

Без нападки и остри реплики премина първият предизборен дебат между двамата водещи (според данните на социологическите агенции до момента) кандидати за кмет на София – Васил Терзиев („Продължаваме промяната – Демократична България“, „Спаси София“ и „Екипът на София“) и Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС).

Те представиха позициите си по 15 ключови теми, свързани с развитието на града. Дебатът бе излъчен по Дарик радио и продължи близо 2 часа.

Всеки от кандидатите имаше по 1 минута, за да изложи идеите си, а след това двамата имаха 1 минути за дискусия. Нито един от въпросите не е бил предоставен предварително на кандидатите, освен структурата на дебата и наименованието на темите, увери водещият Константин Вълков.

Сред проблемите, които дискутираха Терзиев и Хекимян, бяха тези с паркирането, липсващите места в детските градини, състоянието на велоалеите, некачествените ремонти, мръсния въздух, презастрояването, състоянието на поликлиниките, лифтовете към Витоша, бездомните кучета, борбата с корупция и други.

Защо искате да станете кмет на София?

Първият въпрос към участниците в дебата беше защо искат да станат кмет на София.
Васил Терзиев се мотивира с това, че София може много повече и иска градът да бъде по-красив, по-зелен и по-уреден.

Това, което сме свикнали да чуваме, е че „тук е так“ и се примиряваме с проблемите, с посредствеността. А пък аз вярвам и с целия ми житейски и професионален път съм доказал, че може да бъде по-различно.

Васил Терзиев, кандидат за кмет на София, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Спаси София“ и „Екипът на София“

„Може да се построят големи компании, може да покажем покажем какво правят социално-отговорни и успели хора, можем да инвестираме в образование, може да имаме грижа за следващите поколения. Искам да приведа всичко това в управлението на този град – да мечтаем по-смело, да знаем, че може да бъде по-добре, че София може и ще бъде един от най-хубавите градове за живеене, за правене на бизнес в Европа. Но за тази цел трябва смел човек, който е независим и не го е страх от големите проблеми, които го чакат и тежките решения, които трябва да се взимат. Който умее да работи със силни хора около себе си и да ги обединява в силен екип, да има визия, да може да мечтая и тази визия чрез системни подобрения да преведе в действащи политики, за да можем наистина да живеем в този по-уреден, красив и сигурен град, за който всички мечтаем“, допълни Терзиев.

Антон Хекимян обясни мотивацията си да се кандидатира за кмет на столицата с това, че иска да работи за София и да помага в решаването на проблемите на хората. 

„Обичам София, изградил съм живота и кариерата си тук. Живея живота на 90% от софиянци – познавам проблемите, ходя по същите тротоари, по същите улици“, каза кандидатът на ГЕРБ-СДС.

През годините, в които съм работил като журналист, съм се старал да решавам проблемите на хората, сега просто искам да го правя по друг начин. Смятам, че София може да бъде чист и подреден град, за което трябва да се работи. Аз искам да работя за София и работата за града не трябва да спира.

Антон Хекимян, кандидат за кмет на София, издигнат от ГЕРБ-СДС

„За да имаме ред, чистота и сигурност в града, трябва да бъдат въведени стандарти. Това е нещо, в което аз и моят екип вярваме. Стандарт в строителството, заложените материали, контрола – за да няма „ремонт на ремонта“. Трябва да прекратим със стари практики. За да го направим трябва да въведем тези стандарти, което ще подобри качеството на живот на софиянци. Искам да завършва големите инфраструктурни проекти – метрото, пътищата, Околовръстното. Но не само това – хората трябва да живеят добре и да се чувстват сигурни. Трябва да спрем да си говорим за това, че няма места в детските градини и яслите, че има проблем с трафика и паркирането. На тези проблеми трябва да бъде сложен край и това може да стане с още работа. Факт е, че в София е постигнато много. Поставена е една добра основа, но над нея трябва да се надгражда“, посочи Хекимян.

На реплика от Терзиев как се променят стандартите със същите хора и същия модел на управление, Хекимян отговори, че не той е виновен за некачествените ремонти и въпреки, че е представител на ГЕРБ, е независим човек.

„Има ли политическа воля (за промяна – бел. ред.) от същите тези, които 15-16 години не им стигна времето да се научат как да правят стандартите и да ги спазват?“, попита Терзиев.

„Няма да позволя това да се случва за пореден път, защото поемам личната отговорност – не със същите хора, не със същия екип“, обеща Хекимян.


Кой носи отговорност за действията на партиите

По-късно в дебата по темата за ремонтите отново прехвърчаха искри:

„Трябва да накараме фирмите да обучаваме техните работници, за да може да не се стига до казуси като жълтите павета, поредното безобразие, което наистина не можем да си го позволим. С възмущение съм гледал как се чупи паве“, коментира кандидатът на ГЕРБ-СДС.

„Аз със възмущение седя и слушам как не се поема никаква отговорност за това, което се случва толкова години“, контрира Терзиев.

Хекимян попита той ли трябва да поеме отговорност.

„Вие, разбира се, вие сте представител на тази партия, кой да поеме? Вие ме питате мен за „Продължаваме промяната“, аз затова ви питам за ГЕРБ, в крайна сметка те са ви издигнали“, отговори кандидатът на ПП-ДБ-СС и добави:

„Как не се научихте как се правят ремонтите и какво е счупено? Проблемът е системен и говорихме за него в самото начало – сбъркано и неясно задание, опорочена процедура, натиск върху изпълнителя.“

Въпреки противоречията Хекимян и Терзиев се обединиха около един основен приоритет - образованието. От приоритетите на опононта си Хекимян подкрепи идеята за привличане на повече инвестиции, а Васил Терзиев - вижданията на кандидат на ГЕРБ в сектор сигурност.