Политика

Бойко Борисов: Шансовете на Хекимян са огромни, партиен кандидат щеше да ни ограничи (Обновена)

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Шансовете на Антон Хекимян са огромни. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в първия си коментар, след като партията му издигна журналиста за кмет на София. 

"Зад него има много мощен екип, едни от добрите IT специалисти, юристи, хора практици, от областта на културата, роми на избираеми места. Така че шансовете му са огромни", разказа Борисов в кулоарите на парламента. Той не отговори директно на въпросите за вълната от коментари, притеснения и възмущение по повод скоростния трансфер на Хекимян от позицията на директор новини в bTV към високата политическа номинация.

"Само преди няколко дни ви казах, че търсим кандидат нестандартен, умен, ведър, отворен. Софиянци и този път имат възможност да  изберат един много ведър, умен и чист човек, който да подходи отговорно към града. Защото от друга страна срастването на Държавна сигурност, властта и парите за мен е много опасно. Така че столичани ще могат да изберат между двете неща", косвено атакува кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев за потеклото му Борисов.

Въпреки това той дал "ясни инструкции", че при евентуална загуба на втори тур ГЕРБ ще подкрепи Терзиев.

На въпрос дали местните избори могат да променят картината в национален план, Борисов отговори:

"Мен ме притесни изказването на г-н Василев, че на втори тур нямало да ни подкрепят. А кого ще подкрепят? "Възраждане"? БСП? Кого? И ако е така, в парламента от кого ще очакват подкрепа? Ако подкрепят тези партии, след изброите да си търсят подкрепа от тях", натърти лидерът на ГЕРБ.

Той отрече твърденията, че структурите на партията не са били запознати с номинацията на Хекимян. Отрече и подозренията, че "мачът е свирен" и ГЕРБ се е съгласила да загуби изборите в столицата.

"Не подаряваме София на никого. С такава кандидатура с широка периферия ГЕРБ има реални шансове. Със строго партийна щяхме да се ограничим само в твърдото ядро", отсече Бойко Борисов.

Той не се притеснявал от липсата на опит у Антон Хекимян. Даде пример със себе си. "Аз станах кмет от главен секретар", припомни Борисов.