Политика

ГЕРБ издигна Антон Хекимян за кмет на София

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Ден преди изтичането на крайния срок, най-голямата политическа сила разкри кандидата си за кмет на столицата.

ГЕРБ официално се регистрира за изборите в София с кандидат-кмет Антон Хекимян. Той ще води и листата на партията с общински съветници. На второ място в нея ще бъде досегашният председател на СОС Георги Георгиев. При внасянето на документите отсъстваше лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Намира се в нестандартна ситуация за решението, което беше взето. Решението няма как да бъде взето лесно. Решението съм го взел обаче напълно съзнателно, лично аз. След време, което аз поисках да ми бъде отредено, за да мога да помисля, да преценя ситуацията“, каза Хекимян пред репортери.


„Всичко се случи миналата седмица. Имах лична среща с Борисов и лично от него получих поканата да бъде кандидатът за кмет на ГЕРБ. Разбрах от него, че имам номинации от структурите на партията и помолих за време да помисля“, добави вече бившият директор на новините в БТВ.

По-късно през деня в кулоарите на парламента заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев също коментира, че Хекимян получил номинации за издигането си от структурите на партията.

„Предложението на Хекимян няма нищо общо с партийния егоизъм. Имаме редица кадри на партията, които заслужаваха израстване, шанс, но решихме предизборната кампания в а София да избяга от рамките традиционното политическо противопоставяне и да дадем шанс на човек, който 20 години се е занимавал с проблемите на хората“, каза Дончев.

Получих уверения, че ще мога самостоятелно да взимам решенията си. Обсъдили сме екип, стратегия. Хора, които ще работим заедно за това София да изглежда още по-добре.

Антон Хекимян, кандидат-кмет на ГЕРБ за София

„Аз обичам София наистина. Аз живея с проблемите на София наистина. Основната ми мотивация е да направя най-доброто за гражданите и за себе си като гражданин“, каза Хекимян.

„През цялото това време като журналист в bTV съм критикувал. Осъждали сме действия в СОС, търсили сме решения и начини за това проблемите на гражданите да бъдат решени. Имал съм решение и коментар по всеки един казус, който се е случвал тук, като водещ всяка сутрин сме показвали на зрителите“, отговори журналистът на въпрос дали е бил пристрастен в работата си като шеф на новините в bTV.

Какви бяха реакциите след обявяването на кандидатурата на Хекимян може да прочетете тук:

Кандидат-кметът на ГЕРБ посочи и своите приоритети:

„Визията ми за София е столицата ни да бъде още по-модерен и зелен град, да е отворен към инвестиции, към младите хора, но преди всичко слагам като акцент образованието. То ще донесе още повече потенциал на града, ще донесе кадри на града и ще го развие. Не забравяме и големите инфраструктурни проекти, които да продължат да се изпълняват“, каза бившият директор на новините в БТВ.

Досегашният председател на СОС Георги Георгиев посочи, че половината от листата ни с 30 кандидати за общински съветници са нови лица

„Стратегията е ясна, екипът е железен и заедно ще победим. Ние съчетаваме различен профил хора, с различни професии, за да можем да дадем най-добрата алтернатива на беснеещия популизъм и аматьорщината, която превзема ефира и билбордовете на града, в нарушение на изборното законодателство“, коментира той.

 

„Нестандартно решение“

Изненадващо в събота от bTV съобщиха, че се разделят с Хекимян след повече от 17 години съвместна работа. От телевизията заявиха, че приемат с незабавен ефект оставката му, „вследствие на неговото решение да продължи в друга професионална посока“.

Хекимян също обяви новината за това, че напуска телевизията, със статус във фейсбук. В него той посочва, че е взел решението да поеме в друга посока в кариерното си развитие.

„Не мога да скрия, че решението да поема в друга посока е изключително трудно. Но всеки, който ме познава истински, е наясно, че обичам предизвикателствата и не се страхувам“, написа той във фейсбук.

Миналата седмицата Бойко Борисов обяви, че той няма да влезе в надпреварата, но коментира, че кандидатурата на партията била нестандартна и ще се хареса на обществеността.

„Ще ви хареса, нестандартно решение е“, коментира лаконично Борисов пред репортери в Народното събрание.

„Осъзнавам, че обвиненията срещу мен с обявяването на кандидатура ми се отразяват на колегите от БТВ Новините. Никой не трябва да има съмнение, че журналистите в този нюзрум са достойни, свободни и независими хора! Те го доказват всеки ден с работата си.“

Това написа във Фейсбук номинираният от ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян.

Днес влизам в полето на политиката, готов съм да отговарям на всички въпроси, да вляза в дебат с останалите кандидати и да предложа най-добрите решения за управлението на София, заяви още той.

 

Крайният срок за регистрация на кандидатите за участие в местните избори е вторник – 26 септември.

До момента са ясни кандидатите на ПП-ДБ, „Спаси София“ и „Екипът на София“ – Васил Терзиев, на „Възраждане“ – Деян Николов, на коалицията около БСП – Ваня Григорова, на „Има такъв народ“ – Ивайло Вълчев, на ВМРО – Карлос Контрера, на местната коалиция „Синя София“ – проф. Вили Лилков.

 

Антон Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му – арменец. Завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора с немски и английски, и “Журналистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сочи справка на БТА. Антон Хекимян беше директор на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ на БТВ от края на 2020 г. допреди два дни. В телевизията той работеше от 2004 година като репортер, а след това като водещ на съботно-неделния сутрешен блок. От 2014 г. бе водещ на делничния сутрешен блок на медията.