Общество

След издигането на Хекимян: bTV с план „да защити името и репутацията си“

От Euronews България Euronews България
GERB Anton Hekimyan BGNES Снимка: БГНЕС, архив

„Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, bTV Media Group въвежда редица мерки, които планира да приложи през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията си.“

Това се казва в позиция на медията, след като днес официално ГЕРБ издигна за кмет на София доскорошния шеф на новините в телевизията Антон Хекимян.

От медията посочват, че незабавно са ограничили достъпа на Хекимян до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирали вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане.

От съобщението става ясно, че медийната група планира мерки, които да приложи през предстоящия изборен сезон.

Това включва редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който да гарантира безпристрастност на новините. Телевизията ще използва и услугите на трета страна - външна агенция, която да следи за обективността на новинарското отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

„Упълномощен представител от редакционната колегия на СМЕ ще бъде на разположение да отговаря на въпроси, които българските медии могат да имат във връзка с нашето предизборно отразяване“, се казва още в позицията на медията.

„bTV оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно“, казва Главният изпълнителен директор и изпълняващ от 23 септември длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Ралф Бартолaйт. Той ще остане на тази позиция „до намирането на подходящ заместник“.