Местни Избори 2023

Изборите в София: Терзиев води с 10% на Хекимян, показва проучване на ЦАМ

От Euronews България Euronews България
Vasil Terziev Anton Hekimyan

В началото на предизборната кампания електоралните нагласи сочат, че 33,8% ще гласуват за кандидата на коалиция „ПП, ДБ и Спаси София“ Васил Терзиев за кмет на София, 23,7% ще подкрепят кандидата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян, 13,8% кандидата на БСП Ваня Григорова, а 10,2% ще дадат своят глас за кандидата на „Възраждане“ Деян Николов. 4,6% от хората са решили да гласуват за Вили Лилков, а 3% за кандидата на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев.

Това стана ясно на пресконференция на директора на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов, който представи резултати от социологическото проучване на тема „Електорални нагласи в София на старта на предизборната кампания“, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг, проведено в периода 30 септември – 3 октомври 2023 г.

Що се касае до общинските листи, 35% заявяват подкрепа за кандидатите на „ПП, ДБ и Спаси София“ за общински съветници, 25,1% тази на ГЕРБ-СДС. 12,2% ще гласуват за листата на „БСП за България“, 9,8% за тази на „Възраждане“. 2,8% ще подкрепят листата за общински съветници на ИТН, 2,4% тази на КОД.

В София политикът с най-висок рейтинг е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, следвана от премиера акад. Николай Денков. На трето място е президентът Румен Радев, а на четвърто вицепрезидентът Илияна Йотова. На пето място по доверие се нарежда съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, а на шесто – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Васил Терзиев се нарежда на седма позиция. „Кандидатът за кмет на София с най-висок рейтинг е Васил Терзиев“, подчерта Юлий Павлов.

На осмо място по доверие е министърът на финансите и съпредседател на ПП Асен Василев. Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заема девето място, а лидерът на „Спаси София“ Борис Бонев е десети по доверие в класацията. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на София Антон Хекимян се нарежда на 11 позиция. Кандидатът на социалистите Ваня Григорова заема 12 място.

По отношение на доверието в институциите правителството се ползва с най-голямо доверие, на второ място е президентската институция, а на трето парламентът. „Недоверието към президенството е по-голямо от доверието“, отбеляза Павлов.

Като най-сериозен проблем пред страната в момента 48,3% от анкетираните определят високите цени и инфлацията, на второ място е борбата с корупцията, на трета позиция е присъединяването към Шенген и Еврозоната, на четвърто – съдебната реформа и промяната на Конституцията.

Електоралните нагласи сочат и че 46,3% от избирателите ще гласуват на изборите на 29 октомври и вече са решили за кого.

Ако има балотаж 55,7% от избирателите биха подкрепили Васил Терзиев, 40,3% – Антон Хекимян, а 4% заявяват, че ще отбележат „Не подкрепям никого“.

На въпрос дали е важно, че бащата или дядото на даден кандидат за кмет са били от Държавна сигурност, 42,6% от участниците в проучването са заявили, че за тях по-скоро не е, защото никой не носи вина за действията на роднините си. За 34,7% е важно дали роднини на даден кандидат са били част от ДС, а 22,7% нямат категорично мнение по въпроса.

Проучването показва още, че мнозинството софиянци подкрепят преместването или разрушаването на Паметника на съветската армия. 30,7% смятат, че е по-добре монументът да остане на мястото си, 27,8% са на мнение, че е по-добре той да бъде преместен в музей, а 22% заявяват, че е по-добре да бъде разрушен. 19,5% нямат категорично мнение по въпроса.

37% определят своите политически възгледи като „център“, 40% се определят за десни, а 20% с леви убеждения.

 

Проучването на тема „Електорални нагласи в София на старта на предизборната кампания“ е финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг и е проведено в периода 30 септември – 3 октомври 2023 г. В него са участвали 1003 пълнолетни граждани на столицата. Използван е методът на двустепенна гнездова извадка с вероятност, пропорционална на размера на гнездата, пряко стандартизирано интервю "лице в лице".