Политика

PR експерт: ГЕРБ не са си направили добре сметката с издигането на Антон Хекимян

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Нищо ново, нищо необичайно. По принцип журналистите се тези, които най-много се вълнуват от политическите процеси и то без да сме вътре в тях. Така че, колкото е логично политолог или социолог да влезе активно в политическия живот и в листите на партиите, толкова естествено е това да бъде направено от медийните среди.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime PR експертът Пепи Димитрова относо издигането от ГЕРБ на журналиста Антон Хекимян за кмет на София.

„Колко от ключовите лица на българската национална телевизия бяха активни участници в политическите процеси още от зората на демокрацията“, припомни тя.

Антон Хекимян е популярен. Тук по-интересно е колко бързо може да бъде капитализирана тази популярност и да му доведе политически дивиденти. Според мен тук по-скоро не е направена добре сметката.

„Човекът трябва да бъде разпознаваем в съответната роля“, посочи Димитрова. По думите ѝ на Хекимян ще му бъде трудно да докаже на по-консервативните избиратели и широката периферия на ГЕРБ, че може да се грижи за града.

Според PR експера това, което прави Борисов през последните 2 години в ключови моменти, е че залага на надпарийтни кандидати.

„За добро или лошо, той губи с тях“, добави тя.

Много е вероятно, ако Бойко Борисов изгуби местните ибзори, да каже, че е опитал и е назправил максималното.

Димитрова смята, че с номинацията си за кмет на София Борисов дава шанс на ПП-ДБ да спечелят кметското място, което удовлетворява тяхната суета, но те пък разбирали по-малко от оперативна власт. Според PR експерта Борисов ще се бори за общинския съвет.

Васил Терзив също не се движи на висините, на които се очакваше за кандидат с неговия профил“, отбеляза още Димитрова.

По нейните думи е илюзия, че кметът на София се избира от т.нар. „жълтопаветници“. „За да спечелиш София не е достатъчно да си елитарен или просто популярен“, допълни тя.

В ПП-ДБ не се случва нищо по-различно от това, което е парашутизмът в ГЕРБ – преценява се, че някой има по-големи шансове, без да се взема предвид кой би бил по-добър кмет. Да, някой може да бъде съвършен за тази работа, но тя трябва да бъде спечелена чрез вота на хората“, подчерта Димитрова.

Тя прогноза, че настоящото правителство ще си изкара мандата, независимо какъв ще бъде резултатът от местния вот.

Целия разговор вижте във видеото.