Политика

Опозицията в спор: Сега или след изборите да бъде новият вот на недоверие

От Euronews България Euronews България
Kornelia Ninova BGNES (1) Снимка: БГНЕС

Втори вот на недоверие срещу правителството ще има. Това потвърди лидерът на БСП Корнелия Нинова в Сливен. Тя изрази надежда това да се случи още преди изборите, защото в партията били готови с мотивите.

Именно моментът се оказал единствената линия, по която трите опозиционни партии имат разногласие. От „Възраждане“ били на мнение, че вотът трябва да бъде след изборите. А в БСП са убедени, че по-добре да е час по-скоро.

„Предстоят разговори, в които ще се убеждаваме взаимно, че е по-добре това да стане сега“, каза Нинова.

Иначе и БСП, и ИТН, и „Възраждане“ събрали подписи и дали своите предложения за исканото недоверие.

Темата ще бъде „Провал в политиката за национална сигурност и отбрана“, както Нинова обяви още на 13 октомври, когато правителството преодоля първия вот на недоверие – за провал в енергетиката.

„Управляващото мнозинство действа неадекватно, смята тя. Изказването на Тодор Тагарев, че с 50 души на границата ще спре гигантската вълна миграция, която се очаква, е несериозно“, разкритикува Нинова.

В момента парламентът е във ваканция за изборите. Ако вотът бъде внесен сега, това означава ново извънредно събиране - каквото вече веднъж имаше за разискванията и гласуването на първия вот.