България

Борислав Сандов: Ролята на мандатоносителя е да изгражда мостове

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

„Ролята на мандатоносителя е именно да търси линиите на взаимодействие, на изграждане на мостове. Ако някъде е било въпрос на комуникационен проблем, да опита да върне спокойствието в разговорите. Ако някъде е въпрос на личностен проблем, да опита да говори със всички страни и да търси някакъв вариант.“ Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Борислав Сандов, министър на околната среда и водите в оставка, относно сценария, при който „Демократична България“ получава мандат за съставяне на правителство.

 

„Демократична България“ е готова за такъв сценарий, в който получава мандат и прави всичко възможно да състави правителство, най-вече заради времето, в което живеем, и всички външни кризи, предизвикани от войната в Украйна. Ние имаме готов план. Той, разбира се, включва „Продължаваме промяната“ като най-голяма група. Искаше ни се именно с този мандат, на най-голямата парламентарна група да бъде съставено правителство. Уви, това не се случи. Смятаме, че бихме могли да допринесем за привличането на по-широка подкрепа. Но със сигурност това зависи от решението на президента.

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите в оставка

„Казвам „депутатите на ИТН“ и тук включвам всички, които влезнаха с листите на ИТН на последните избори. Дали това ще е формално с групата като предложение за съставяне на правителство, дали ще е с отделни представители от тази група – това ще се реши след като се проведат въпросните разговори. Много е важно да се подходи конструктивно“, убеден е Сандов.

Не би следвало ние да посочваме човек от „Продължаваме промяната“, на когото да кажем „задължително ти трябва да си“. Никола Минчев е един изключително сериозен професионалист, диалогичен човек, с интелект, с устрем. Той звучи като една много добра фигура за българския политически живот, смята министърът в оставка.

През годините сме виждали, че в подобни ситуации се предлагат фигури, които са равно отдалечени от всички политически партии, допълва той.

 

Със сигурност хоризонтът на едно такова управление трябва да е поне до края на следващата зима.

Борислав Сандов, министър на околната среда и водите в оставка

„Ние вече сме изградили някаква предвидимост. Ясна визия и посока, че сме част от общоевропейското семейство. Вече не сме онази безгласна буква, която казва „а, не, защото ще се разсърдят нашите стари приятели от Русия“. Вече не сме в тази позиция и е нормално хората, които биха се радвали на старото положение, сега да реагират“, така министър Сандов коментира външнополитическата ситуация.

Няма международен натиск за широка евроатлантическа коалиция. Има очакване, че в България ще има правителство, което е с такава ориентация, посочва той.

Цялото интервю вижте във видеото.