Политика

Христо Иванов: Ще сведем до минимум условията, които ще поставяме

От Euronews България Euronews България

Ако на нас се падне отговорността да реализираме третия мандат ключовото нещо ще бъде диалогът и слушането на това, какво казват всички останали. Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме, защото българската политическа класа се увлече много в поставяне на червени линии, без да може да предложи решения.

Това заяви Христо Иванов на консултациите с държавния глава Румен Радев по съставяне на правителство с третия проучвателен мандат.

„Напът сме да покажем на българските граждани, че в крайна сметка не можем да намерим решение как да осигурим управление в условията на най-тежката геополитическа, икономическа, енергийна ситуация, пред която се е изправяла нашата генерация“, каза Иванов.

Той уточни, че от „Демократична България“ ще водят диалог за формиране на правителство в рамките на разпадналата се четворна коалиция, но със сериозни изводи за допуснатите досега грешки.

Всички ние трябва да положим усилия да успокоим страната. Програмата, която беше изработена в рамките на първия проучвателен мандат, е добра основа и тя трябва да се надгради в рамките на този диалог. Със сигурност трябва всяка една от формациите да направи изводи, определи промени в своите позиции, ние ще се опитаме да посредничим в това отношение.

Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“

По думите на Иванов носителите на този модел трябва да останат извън изпълнителната власт, но от формацията щели да водят разговори с всички партии в парламента по национални приоритети като въпроса с конституционна реформа и осигуряването на траен модел на енергийни доставки.

„Ключовата фигура при всички положения ще бъде премиерът“, категоричен бе съпредседателят на „Демократична България“.

„Ние смятаме, че трябва да бъде направено наистина възможното усилие, отговорно, с диалог да бъде излъчено управление в този парламент. Ако ние не започнем веднага решаването на кризите в рамките на едно правителство, което има парламент зад гърба си, ние рискуваме да се окажем фатално неподготвени за тях“, посочи още той.

„Не сме очаквали знаци, че президентът ще връчи на нас мандата. Не сме готови с кабинет, защото третият мандат е „колективна игра“, и трябва да се търсят допирни точки. Ще преговаряме с досегашните партньори в управлението в опит да реконструираме мнозинството, с изводите от предишната коалиция“, заяви Иванов след края на консултациите с държавния глава.

Съпредседателят на „Демократчна България“ каза, че от формацията няма да посочват министър-председател и че това е морално право на „Продължаваме промяната“.

„Ако президентът реши да даде на БСП мандата, ние много сериозно ще обсъдим тяхната визия, възможностите, които се отварят с него, и ще бъдем конструктивни“, каза още той.