Политика

БСП към президента: Премиерът трябва да е на ПП

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, защото са първа политическа сила.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при консултациите при президента за връчването на третия мандат за съставяне на кабинет в рамките на настоящото Народно събрание. 

Страната е изправена пред редица предизвикателства, и наред с положителните статистики от Брюксел за ръста на индустриалното производство, има и редица други предизвикателства, пък каза при посрещането на представителите на левицата президентът, предаде БГНЕС.

Радев изброи пред Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Атанас Зафиров част от предизвикателствата. По думите му няма дългосрочен договор за доставка на газ, което ще повлияе върху способностите и възможностите на нашия бизнес изобщо да може да произвежда.

 

Очакваме редица решения по важни теми, които пряко касаят живота, здравето и безопасността на българските граждани. БСП през годините неведнъж е била в ръководството на страната, и то с важни ресори, и мисля, че няма нужда да дискутираме какво означава в средата на кризата страната да остане без работещ парламент. Гражданите разчитат политиците да влязат в диалог, за да бъдат решавани техни неотложни проблеми. В същото време партиите дори вътре в управляващата коалиция продължават да чертаят разделителни линии, затова и задачата на политическата партия, която ще получи третия мандат, е много сложна и отговорна. Затова е важно да чуем и Вашата формула за изход от политическата криза – с кого сте готови да влезете в диалог, с какви приоритети и по каква програма за устойчиво управление?

Румен Радев

От БСП отговориха: "Напълно разбираме сложната ситуация, в която се намира страната. В последните 6 месеца като част от правителството изпитахме предизвикателствата на няколко кризи на гърба си: положихме усилия да преведем страната и хората през тежките зимни месеци. Това правителство остава България финансово стабилна, и с рекорден ръст в индустриалното производство от 20%, което за първи път ни поставя на първо място в ЕС. През тези 6 месеца бяхме социалният стълб в управлението и с удовлетворение отбелязваме, че 22 млрд. лв. стигнаха до над 5 млн. българи като подкрепа на хората – на млади семейства, на пенсионери, на работници. Декларираме нашата готовност, ако решите третият мандат да бъде връчен на БСП за България, да положим усилия да проведем разговори с колегите, за да гарантираме работещ парламент и стабилно правителство. За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи. Ние като партия водим тази борба вече 6-а година и тя трябва да продължи. Адекватната социална политика може да е само резултат от спирането на кражбите, корупцията и течовете".

 

Не бихме преговаряли с ГЕРБ и ДПС. Бихме поставили на масата програмата с приоритетите в нея, и бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. И този, който припознае тази програма, може да ни подкрепи, за да я изпълним.

Корнелия Нинова, лидер на БСП

"На първо място премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, защото са първа политическа сила. Предпочитаме политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност", категорична бе Нинова.