Свят

Какво е "бял водород"? Плюсове и минуси на най-новия чист енергиен източник в Европа

От Euronews България Euronews България
Hydrogen Energy AP Снимка: AP

Водородът е обявен за "горивото на бъдещето". При изгарянето си той отделя само топлина и вода, което го прави привлекателна алтернатива на изкопаемите горива. Но към настоящия момент по-голямата част от производството на водород се основава на употребата на газ или въглища в процеси, при които се отделя много въглероден двуокис.

Какво представлява белият водород?

Водородът е най-разпространеният химичен елемент на Земята и се среща във всичко - от водата до растенията. Доскоро обаче не се смяташе, че в Земята има значителни количества водород в чиста форма, предаде Euronews. През 2012г. в Мали е направено случайно откритие, което установява, че сондаж, пробит за кладенец десетилетия по-рано, излъчва почти чист природен водород. Оттогава геолозите все по-често експериментират с извличането на запаси от този природен газ, за който се смята, че се образува чрез водно-минерални реакции от подземията.

На Земята има много места, където съжителстват подходящите условия за естествено производство и натрупване на водород, който след това може да бъде извлечен за обществена употреба. Добрата новина е, че като оставим земята да свърши работата вместо нас, този източник на водород вероятно ще бъде много по-чист за производство от сегашните методи на газификация на въглища, рефориране на метан или електролиза на вода.

д-р Майкъл Уебър, професор по енергийни ресурси в Тексаския университет, Остин, САЩ,

Какви са проблемите с водородната енергия?

Белият водород обаче може и да не е сребърен куршум за енергийната криза. Някои учени твърдят, че липсата на данни за изтичането на водород и потенциалните вреди, които то може да причини, е проблем за развиващата се индустрия. Ако водородът се просмуче в атмосферата, той може да намали концентрацията на молекули, които разрушават парниковите газове в нея, което пък от своя страна ще противодейства на ползите от него за околната среда. Липсата на технология за наблюдение на изтичането на водород може да се окаже сериозен пропуск.

Течовете обаче не са единственият проблем при транспортирането на водород. Под формата на газ той заема много място, а за втечняването му е необходима температура от -253°C, което може да се окаже непосилно скъпо. Освен това липсват тръбопроводи и системи за разпределение на водорода. Индустрията за изкопаеми горива има надеждата, че той евентуално ще може да се движи по съществуващата инфраструктура, като например газопроводите. Учените обаче твърдят, че водородът може да разяде металните тръби и да доведе до напукване.

Молекулите на водорода са не само много по-малки и по-леки от тези на метана, което ги прави по-трудни за задържане, но те са и много по-експлозивни от природния газ, поставяйки под въпрос безопасността.