Икономика

Еврокомисарят по екология ни напомни: Въглищата са ахилесовата ви пета

От Euronews България Euronews България
Virginijus Sinkevicius AP Снимка: АП, архив

Мисля, че София е най-добре електрифицираният град, но ахилесовата пета е в енергийния сектор - в районите, използващи въглища.

Това каза европейският комисар по околна среда Виргиниюс Синкевичус, който е на посещение у нас и се срещна с премиера Николай Денков и екоминистъра Юлиан Попов.

По отношение на въгледобива и евентуалните нови процедури по неизпълнение, еврокомисарят посочи:

„В момента е прекалено рано да говорим за нови процедури по неизпълнение. Мога да кажа само добри думи за сътрудничеството между българското правителство и Европейската комисия. Това значи, че напредваме. По отношение на отпадъците и тяхното обработване България е една от 14 държави, които не са изпълнили целите в определения период“, предаде БГНЕС.

За сметка на това България е последната държава в ЕС, която има различна система за изчисляване на таксите за смет на местно ниво. „Трябва принципът да бъде въз основа на количеството отпадъци. Това е принципът, по който ще се работи в бъдеще“, каза още Синкевичус.

Той обсъдил с премиера акад. Николай Денков зеления преход.

„Благодарен съм на министър-председателя и правителството, че признават важността на зелената сделка. Българските министри знаят най-добре как да се направи този преход. Ние можем да помагаме финансово, но вие знаете най-добре как това може да се случи“, каза еврокомисарят.

Той добави, че България трябва да кандидатства, за да получи средства за преодоляване на щетите от бедствието по Черноморието.

„Процедурата е отворена. България има определен срок, той не е изпуснат“, обясни еврокомисарят и припомни, че решение ще се вземе едва след като страната кандидатства за подкрепа.