Европа

Полша търси удължаване на субсидиите за въглищни централи, а ЕС е разделен

От Euronews България Euronews България
Poland Energy AP Eлектроцентралата Туров, разположена до мината за лигнитни въглища Туров близо до град Богатиня, Полша Снимка: АР

Знакова среща на енергийните министри от държавите в Европейския съюз се състоя в понеделник. Те не успяха да постигнат съгласие за нови планове за енергийни доставки в целия блок, след като опитът за удължаване на субсидиите за електроцентрали, изгарящи въглища, беше блокиран, пише Guardian.

Разговорите бяха усложнени от предложението на Швеция да позволи на страните да удължат субсидиите на механизма за капацитет за въглищни електроцентрали.

Австрия, Белгия, Германия и Люксембург възразиха срещу предложението за субсидии за въглища и заявиха, че то ще подкопае целите на Европа за борба с изменението на климата.

Министърът на енергетиката на Люксембург Клод Тюрмес заяви, че не може да повярва, че това предложение се допуска, като се има предвид ангажиментът на ЕС за борбата с извънредната климатична ситуация.

„В петък шведското председателство направи нещо наистина удивително, което отслабва нашата политика в областта на климата, като отвори отново възможността за субсидиране на въглищни електроцентрали“, съобщи той пред репортери преди срещата на върха в Люксембург.

Някои държави смятат това за мярка за подпомагане на Полша, която използва въглища за производството на около 70% от енергията си.

През тази година Полша се противопостави на очакванията, като намали използването на въглища и замърсяването до най-ниското ниво от 2014 г. насам и като повиши чистата електроенергия до рекордно високи нива, точно както Германия намали своето чисто производство, като затвори ядрени реактори.

Очаква се Полша скоро да надмине Германия като най-големият замърсител на електроенергия в Европа заради агресивните планирани намаления на използването на изкопаеми горива в цяла Германия, което създава предположения, че Полша няма да има друг избор, освен да остане най-зависимата от въглища нация в Европа за години напред.

„Имаме голям блок от страни, които ще отхвърлят предложението на шведското председателство... така че е ясно „не“, допълни още Тюрмес.

Министърът на екологията на Испания Тереза Рибера каза, че трябва да се помисли за Полша, която е силно зависима от въглища.

Френският министър на енергетиката Агнес Пание-Рунашер коментира, че разширяването на подкрепата за Полша е „амбициозен подход“.

„Трябва да вземем предвид реалността на всяка страна, за да гарантираме капацитета им да доставят енергия на своите хора и на своите индустрии“, каза тя.

Белгия застана на страната на Люксембург, определяйки подобен ход като „неприемлив“.

Министърът на енергетиката в Белгия Тине ван дер Стратен заяви:  „В Белгия вече имаме в националното си законодателство задължението да станем неутрални по отношение на климата и да имаме рязък спад на емисиите до 2030 г. и 2040 г. Така че предложението не можем да го приемем".