Европа

Европейската комисия завежда дело срещу Полша във връзка със закона за разследване на "руското влияние“

От Euronews България Euronews България
Andrzej Duda AP Снимка: AP архив

Европейската комисия започва правни действия срещу Полша във връзка с изключително спорния закон, с който се създава специална комисия за разследване на случаи на така нареченото "руско влияние" в страната.

"Колегиумът (на комисарите) се съгласи да започне процедура за нарушение, като изпрати официално уведомително писмо във връзка с новия закон за държавната комисия за проучване на руското влияние", заяви днес Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия.

Спорната комисия е упълномощена да провежда изслушвания на длъжностни лица и дружества, за които има подозрения, че са действали в "ущърб на интересите на Република Полша" в периода 2007-2022 г.

Потенциалните наказания включват забрана за притежаване на разрешение за достъп до класифицирана информация; длъжност, която включва управление на публични средства; или лиценз за оръжие. Забраните могат да бъдат с продължителност до 10 години.

Полското правителство, ръководено от твърдодясната партия "Право и справедливост" (ПиС), твърди, че комисията е необходима за укрепване на "сплотеността и вътрешната сигурност" на страната в светлината на руската инвазия в Украйна.

Законът беше одобрен от президента Анджей Дуда миналата седмица, което предизвика критични изявления както от Комисията, така и от Държавния департамент на САЩ.

Брюксел и Вашингтон се опасяват, че комисията може да бъде използвана за преследване на политици в навечерието на парламентарните избори в страната по-късно тази година.

В отговор на негативния прием президентът Дуда предложи в петък серия от изменения, включително премахване на всички наказания. Тези изменения обаче са само предложение и не са добавени към закона, който вече е в сила.

Законът беше наречен "Lex Tusk", защото е възможно да е насочен срещу Доналд Туск, който беше министър-председател между 2007 и 2014 г., а понастоящем ръководи Гражданска платформа (PO), най-голямата опозиционна партия в Полша.